National Geographic paskaidroja, kāpēc Baltija varētu aiziet zem ūdens

© Sputnik / Sergey MelkonovПрибалтика на карте Европы
Прибалтика на карте Европы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Globālās sasilšanas dēļ jūras līmenis var pacelties par 216 pēdām, prognozē speciālisti.

RĪGA, 3. augusts – Sputnik. Žurnāls National Geographic samodelējis pasaules karti ar nosacījumus, ka visi pasaules ledāji izkusīs globālās sasilšanas dēļ, vēsta Sputnik Lietuva.

Šāda scenārija gadījumā jūras līmenis pacelsies par 216 pēdām, kā rezultātā daudzas Eiropas pilsētas, tostarp daļa Baltijas valstu teritorijas, var izrādīties zem ūdens. Piemēram, Igaunija varētu praktiski pilnībā pazust zem ūdens.

Термоядерный взрыв - Sputnik Latvija
Nosaukti galvenie draudi cilvēces pastāvēšanai

Tāpat zem ūdens var izrādīties Ukrainas dienvidu daļa.

Salīdzinot ar citiem kontinentiem, vismazāk sauszemes pazaudēs Āfrika. Taču, saskaņā ar kartes sastādītāju versiju, jūras līmeņa pacelšanās var novest pie gaisa temperatūras kāpuma uz planētas, kas padarīs dzīvi Āfrikā par neiespējamu.

Rakstā tiek atzīmēts, ka Ziemeļeiropas valstu (Nīderlandes, Dānijas un Igaunijas) teritoriju applūšanu var ietekmēt Vidusjūras paplašināšanās.

National Geographic uzsver, ka uz Zemes ir vairāk nekā pieci miljoni kubikjūdžu ledus. Daži zinātnieki uzskata, ka, lai to atsaldētu, būs nepieciešami vairāk nekā 5 tūkstoši gadu.

Tikmēr klimata izmaiņas ved pie tā, ka iztvaikošana uz planētas notiek intensīvāk. Līdz ar to, aktīvāk kūst arī ledāji.

Jūlijā vairākās Eiropas pilsētās anomālais karstums pārsniedza visus līdzšinējos rekordus. Portāls Gismeteo ziņoja, ka 2019. gada vasara var kļūt par vienu no piecām karstākajām kopš novērojumu uzsākšanas, savukārt jūlijs varētu tikt nosaukts par karstāko mēnesi vēsturē.

ANO paziņoja, ka anomālais karstums virzās arī Grenlandes virzienā, kas var novest pie rekordlielas pasaules otra lielākā ledus vairoga kušanas.

Ziņu lente
0