Par eirokomisāru no Lietuvas var kļūt sieviete: vai tā būs Grībauskaite

© Foto : Lietuvos Respublikos PrezidentėПрезидент Литвы Даля Грибаускайте встретилась с правительством, 10 июля 2019
Президент Литвы Даля Грибаускайте встретилась с правительством, 10 июля 2019 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijusī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite tomēr var ieņemt vietu Eiropas Komisijā.

RĪGA, 1. augusts – Sputnik. Eirokomisāra amatā no Lietuvas var tikt izvirzīta sieviete, vēsta Sputnik Lietuva.

Par to žurnālistiem Lietuvas Seimā paziņoja valsts premjerministrs Sauļus Skvernelis.

Политолог Юрий Светов - Sputnik Latvija
Politika
"Gribēt nav kaitīgi": eksperts paskaidroja, kāpēc Grībauskaite nav saņēmusi posteni ES

Jaunā Eiropas Komisijas vadītāja Urzula fon der Leiena jau priekšvēlēšanu cīņas laikā paziņoja, ka vēlētos ievērot dzimumu vienlīdzību savā komandā, tādēļ katrai valstij nāksies piedāvāt eirokomisāra amatam divus pretendentus – vīrieti un sievieti.

Patlaban tikai piecas valstis – Vācija, kuru pārstāv fon der Leiena, Dānija, Bulgārija, Igaunija un Somija – piedāvāja amatam Eiropas Komisijā sievietes. Austrija, Īrija, Slovākija un Latvija jau paziņoja, ka nemainīs piedāvātās esošo eirokomisāru-vīriešu kandidatūras. Kopumā, saskaņā ar portāla Politico aprēķiniem, Eiropas Komisijā pagaidām ir desmit vīrieši un piecas sievietes, un dzimuma līdzsvara ievērošana ir atkarīga no valstīm, kuras vēl nav izvēlējušās eirokomisāru kandidātus.

Interesanti, ka Ramūns Karbausks, partijas "Lietuvas Zaļo un zemnieku savienība" līderis, kuras loceklis arī ir Skvernelis, iepriekš paziņoja, ka Lietuva neizskata sieviešu deleģēšanas jautājumu Eiropas Komisijā.

Skvernelis precizēja, ka jautājums par eirokomisāra izvirzīšanu pagaidām netika apspriests nevienā no pēdējām sēdēm.

"Lēmuma pagaidām nav. Kad būs lēmumi, tad būs valdības piedāvājums," pateica viņš.

Attiecībā uz sievietes izvirzīšanu eirokomisāra amatā viņš norādīja, ka šāda varbūtība pastāv.

Šis paziņojums piesaistīja preses uzmanību viena iemesla dēļ – nav izslēgts, ka par šo sievieti kļūs bijusī Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Daudzi eksperti gaidīja, ka pēc prezidentūras termiņa beigām Grībauskaite ieņems amatu kaut kādā starptautiskā organizācijā, tostarp viņu dēvēja arī par kandidāti Eiropas Komisijas vadītāja amatam. Taču bijušajai prezidentei pagaidām nav piedāvāts neviens amats.

Валдис Домбровскис во время голосования на выборах в Европарламент в Риге - Sputnik Latvija
Politika
Meklējiet sievieti: vai Latviju palūgs piedāvāt citu eirokomisāru

"Tēvzemes savienības – Lietuvas Kristīgo demokrātu" priekšsēdētājs Gabriels Landsberģis paziņoja, ka Lietuvas konservatori piedāvā izvirzīt Grībauskaiti eirokomisāra postenim. Taču Prezidenta administrācijā iepriekš paziņoja, ka Grībauskaite nepretendē uz šo amatu.

Grībauskaitei jau ir darba pieredze Eiropas Komisijā – no 2004. līdz 2009. gadam viņa bija eirokomisāre budžeta un finanšu plānošanā.

Interesanti ir arī tas, ka viens no (daudziem) Grībauskaites un Skverneļa konfliktiem bija saistīts tieši ar sieviešu pārstāvēšanu Lietuvas valdībā: pēc vairākām atstādināšanām un norīkošanām Ministru Kabinetā kādu laiku bija tikai vīrieši, kas izraisīja Grībauskaites sašutumu.

Ziņu lente
0