Lietuvas prezidents uzskata par "draudiem" Ķīnas investīcijas Klaipēdas ostā

© Foto : Lietuvos Respublikos susisiekimo ministerijaКлайпедский морской порт
Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas valsts vadītājs Gitans Nausēda ir pārliecināts, ka patlaban šis jautājums skar nacionālo drošību.

RĪGA, 30. jūlijs – Sputnik. Lietuvas prezidents Gitans Nausēda paziņojis, ka Ķīnas investīcijas ārējās dziļūdens ostas būvdarbos Klaipēdā var apdraudēt Lietuvas nacionālo drošību, vēsta Sputnik Lietuva.

Prezidenta runas videoieraksts publicēts YouTube.

Valsts vadītājs aicināja necensties ar spēku panākt projekta realizāciju un uzsvēra, ka patlaban Lietuvai nav "spēcīgu investoru".

Rīgas brīvostas iekraušanas termināls. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuvas ostas ir vienīgās Baltijā ar augošu kravu apgrozījumu

"Ja tās ir Ķīnas investīcijas, tas skar patlaban visai Eiropai aktuālus jautājumus, tas ir nacionālās drošības aspekts," viņš apgalvoja.

Nausēda norādīja, ka Klaipēdas ostā strādājošo uzņēmumu un sabiedrības starpā nav izveidojies vienots viedoklis par dziļūdens ostas būvdarbiem. Lietuvas prezidents paziņoja, ka pirms tālākas jautājuma izlemšanas ir jāsastāda plāns un jāpārliecinās, vai izmantotas visas iespējas.

Tāpat republikas vadītājs brīdināja, ka dziļūdens osta lielā mērā ietekmēs apkārtējo vidi.

Diskusijas par dziļūdens ostas būvdarbiem Klaipēdā rit jau vairākus gadus,  tomēr kopējais plāns līdz šim nav apstiprināts.

Iepriekš intervijā Sputnik Lietuva Krievijas Ekonomikas augstskolas Nacionālās pētījumu universitātes Orientālistikas skolas vadītājs Aleksejs Maslovs atzīmēja, ka Lietuvas ostu jaudas būs nepietiekamas Ķīnas biznesam, turklāt Lietuvai būs grūti konkurēt ar vadošajām dziļūdens ostām Eiropā.

Februārī Lietuvas specdienesti paziņoja, ka Ķīna apdraud valsts nacionālo drošību. Valsts drošības departamenta pārskatā izskanēja apgalvojums, ka Ķīnas izlūkdienesti varot "spiegot", mēģināt "savervēt" Lietuvas pilsoņus un censties iegūt piekļuvi slepenai informācijai.

Ķīnas vēstniecība Lietuvā norādīja, ka Viļņas apsūdzības ir absurdas. Tamlīdzīgi apgalvojumi šokēja un pārsteidza diplomātus.

Maslovs atzīmēja, ka pretrunīgie Lietuvas vērtējumi liecina: Viļņai nav savas koncepcijas sadarbībai ar Pekinu.

Ziņu lente
0