Igaunijas prezidenti aicina atkāpties no amata

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ В. Путин встретился с президентом Эстонии К. Кальюлайд
Президент РФ В. Путин встретился с президентом Эстонии К. Кальюлайд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas prezidente intervijā Foreign Policy paskaidroja, par ko ienīst valdības koalīcijā strādājošo Konservatīvo partiju EKRE. Konservatori atbildēja ātri – valsts vadītājai pārmet naida kurināšanu un aicina demisionēt.

RĪGA, 20. jūlijs — Sputnik. Igaunijs prezidente Kersti Kaljulaida nesaprot, kādu posteni viņa ieņem, nesaprot, kur ir viņas pilnvaru robeža, pauda divi EKRE locekļi pēc Kaljulaidas kritikas, vēsta Sputnik Igaunija.

EKRE prezidents, iekšlietu ministrs Marts Helme pieļāva, ka Kaljulaidai "nav kārtībā nervu sistēma", ja viņa ienīst partiju, ko atbalsta liela daļa Igaunijas iedzīvotāju. Viņš uzskata, ka politikā var būt dažādi viedokļi, taču nekas netiekot darīts "ar aklu naidu", vēsta partijas izdevums Uued Uudised.

"Kersti Kaljulaidei jāatkāpjas no amata," uzsvēra Marts Helme.

Viņš pieļāva, ka prezidente cenšas ietekmēt Igaunijas iekšpolitiku ar ārpolitikas starpniecību, un Kaljulaides mērķis ir piespiest premjerministru, Centriskās partijas priekšsēdētāju Jiri Ratasu pielikt punktu koalīcijai un ielaist valdībā liberālos spēkus.

Taču prezidentei uz to nav konstitucionālu tiesību, uzsvēra Helme. Viņš ir pārliecināts: valsts vadītāja kurina naidu un kaitē Igaunijas imidžam ārvalstīs.

"Drīzāk situācija ir tāda, ka mēs, ministri, esam spiesti nogludināt mūsu prezidenta muļķīgos paziņojumus starptautiskajā arēnā," uzskata iekšlietu ministrs.

Kersti Kaljulaida intervijā amerikāņu izdevumam Foreign Policy izturējusies nevis kā valsts vadītāja, bet gan kā emocionāla sieviete, secināja EKRE priekšsēdētājs.

Līdzīgu viedokli par prezidentes kompetenci pauda EP deputāts no EKRE Jāks Madisons. Savā lapā Facebook viņš cita starpā uzrakstīja, ka Kaljulaides izteikumi intervijā nepiedienas prezidentei un nav pelnījuši komentārus.

"Teikšu tikai, ka ir viens vienkāršs risinājums, kā izbeigt viņas ciešanas. Lai vienkārši atkāpjas no amata," atzīmēja Madisons. Viņš piebilda, ka prezidente var norādīt jebkādu demisijas iemeslu, pat negatīvu attieksmi pret EKRE darbu valdībā.

Kas patiesībā kurina naidu

Iepriekš intervijā amerikāņu izdevumam Foreign Policy Kersti Kaljulaida paziņoja, ka ienīst EKRE par viņu uzvedību. Viņa lūdza piedošanu par iespaidu, kādu konservatori radījuši par Igauniju starptautiskajā arēnā.

"Tagad man jāpaskaidro viņu muļķīgie soļi," sūdzējās valsts vadītāja.

Караван мигрантов из Гондураса - Sputnik Latvija
ES iekšlietu ministru samitā Igaunija ierosināja izsūtīt nelegālos migrantus

"Es domāju, viņi vienkārši ir iesācēji šajā politikas līmenī un nesaprot, ko dara. Es ceru, viņi drīz apstāsies. Ja tas nenotiks, es arī turpmāk atvainošos viņu vietā. Patiešām ceru, ka viņi neietekmēs mūsu ekonomisko un politisko attīstību. Atkārtošu – es patiešām neieredzu to, kā viņi izturas," viņa uzsvēra.

Iepriekš intervijā vācu avīzei Süddeutsche Zeitung Kersti Kaljulaida norādīja, ka viņu satrauc konservatoru retorika, pēc viņas domām, tai nav vietas politikā.

"Neticu tam, ka šī valdība nav bīstama mūsu ārpolitikas kursam un attiecībām ar sabiedrotajiem," teica Igaunijas prezidente.

Viņa pauda pārliecību, ka konservatori valdībā kaitē Igaunijas reputācijai, un valsts iedzīvotāji par to padomās, kad ieraudzīs, cik liels ir kaitējums.

Riigikogu, здание правительства в Таллинне, Эстония - Sputnik Latvija
Igaunijas parlamentā piedāvā izstāties no EPPA pēc Krievijas atgriešanās

Igaunijas valdība tika izveidota pēc triju politisko spēku – Centriskās partijas un labējo partiju – EKRE un Isamaa – koalīcijas pārrunām. Pie tam EKRE veidoja priekšvēlēšanu kampaņu uz eiroskeptiska, ksenofoba un Krievijai naidīga noskaņojuma pamatiem.

Premjerministrs Jiri Ratass uzsvēra, ka jaunā valdība apņēmusies veidot "saliedētu, iecietīgu un drošu sabiedrību, kurā nav vietas naida un antisemītisma izpausmēm antisociāliem izteikumiem". Taču jau pirms viņa vadītās koalīcijas nākšanas pie varas centristi bija spiesti vairākkārt taisnoties par EKRE pārstāvju izteikumiem.

Ziņu lente
0