Lietuva pieprasa Adidas garantijas – kompānijai jāatsakās no apģērba ar PSRS simboliku

© adidas America Inc.Девушка в майке с надписью USSR компании Adidas
Девушка в майке с надписью USSR компании Adidas - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas konservatori ieraudzījuši fotogrāfiju no veikala Londonā un atkal bez pamata pieprasījuši izņemt no tirdzniecības visus priekšmetus, uz kuriem attēlots sirpis, āmurs un uzraksts USSR.

RĪGA, 18. jūnijs – Sputnik. Lietuvas konservatori vērsušies pie vācu apģērbu ražotāja Adidas ar lūgumu izņemt no apgrozījuma T-kreklus ar padomju simboliku, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz parlamenta preses dienestu.

Lūgumu sastādījis partijas "Tēvijas savienība – Lietuvas kristīgie demokrāti" līderis Gabriels Landsberģis un partijas priekšsēdētāja vietniece Radvile Morkūnaite-Mikulēniene.

Konservatori atsaucas uz informāciju par to, ka sociālajos tīklos publicētas ziņas par to, ka Adidas veikalā Londonā redzams sarkans sporta T-krekls ar padomju simboliku un uzrakstu "PSRS".

​Konservatori uzskata, ka šis fakts liek apspriest kompānijas stāvokli un tās izpratni par totalitārajiem režīmiem un to noziegumiem.

Savā aicinājumā konservatori apgalvo, ka virkne Eiropas valstu aizliedz padomju un nacistisko simbolu pielietojumu. Lietuvas politiķi lūdza vienu no lielākajiem sporta apģērbu ražotajiem Eiropā garantēt, ka visi apģērba priekšmeti ar padomju attēliem tiks izņemti no visiem Adidas un ar kompāniju saistītajiem veikaliem.

​2018.gadā Lietuva jau pauda neapmierinātību ar to, ka Adidas veikalā redzama PSRS simbolika. "Vēl aizvien ir tie, kas slimo ar "nostalģiju pēc impērijas", tikai negaidīti ir tas, ka viņu vidū ir arī pazīstamais koncerns @adidas," savā lapā Twitter paziņoja Lietuvas Ārlietu ministrija.

Kopš 2008.gada Lietuvā aizliegts demonstrēt padomju un nacistisko simboliku. To atļauts izmantot tikai muzeju ekspozīcijās, kā arī zinātniskiem, mākslinieciskiem un izglītojošiem mērķiem un antikvāra tirdzniecībā. Likuma pārkāpējiem draud soda nauda 144-289 eiro apmērā.

Vēlāk Lietuvas vēstnieks ASV Rolands Kriščūns norādīja, ka konservatoru locekļi, kā arī EP deputātu grupa no Latvijas un Igaunijas vērsusies pie amerikāņu mazumtirdzniecības tīkla Walmart vadības ar lūgumu izņemt no pārdošanas T-kreklus ar padomju simboliku.

Черная пятница Walmart's в Бентонвиле, США - Sputnik Latvija
"Wal-Mart" lūgts pārtraukt T-kreklu ar PSRS simboliku tirdzniecību

Ar līdzīgu lūgumu Lietuva vērsusies arī pie kompānijas Amazon.

Intervijā Sputnik Lietuva politologs, Jaunāko valstu starptautiskā institūta direktors Aleksejs Martinovs, komentējot lietuviešu aktīvistu prasības Amazon, paziņoja, ka Lietuvas politiskā klase "cieš no paranoidālas šizofrēnijas", un viņu darbību loģikas pamatā ir rusofobija. Politiskā elite Baltijas valstīs regulāri ziņo par cīņu ar "padomju okupācijas" sekām un pat pieprasa kompensācijas.

Krievijas ĀM uzskata, ka Baltijas politiķu prasības ir absurdas, un uzsvēra, ka Latvijai un Igaunijai nav tāda tiesiskā pamata.

Krievija ne vienu reizi vien ir norādījusi, ka Baltijas valstu pievienošana PSRS 1940.gadā nebija pretrunā nevienam tālaika starptautisko tiesību punktam. Valstu starpā nebija militāra konflikta, un vietējās valdības atļāva padomju spēkiem ieiet republiku teritorijā, turklāt pauda tam nepārprotamu piekrišanu.

Ziņu lente
0