Eksperts: Lietuva cer ar ASV palīdzību ieņemt "nopietnu vietu" ES

© фото из личного архиваГенеральный директор Института региональных проблем Дмитрий Журавлев
Генеральный директор Института региональных проблем Дмитрий Журавлев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pie tam Vašingtonas sniegtā militārā palīdzība un papildu bruņoto spēku dislokācija situāciju nemainīs, uzskata eksperts Dmitrijs Žuravļovs.

RĪGA, 18.jūnijs – Sputnik. Lietuvas ievēlētais prezidents Gitans Nausēda vērsies pie NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga ar lūgumu pastiprināt republikas gaisa aizsardzību, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz LRT Televizija. Puses sazinājušās pa telefonu.

Baltijas valstu rīcībā nav savu iznīcinātāju, tāpēc gaisa telpas patrulēšanu veic citas alianses valstis. To lidmašīnas Lietuvā dislocētas aviobāzē Šauļos.

Aizvadītajā nedēļā ASV Kongresā tika iesniegts likumprojekts par "Krievijas agresijas" savaldīšanu Baltijas reģionā. Cita starpā runa ir par sadarbību jomās, kas spēj uzlabot Baltijas valstu cīņasspēju.

Krievijas Reģionālo problēmu institūta ģenerāldirektors Dmitrijs Žuravļovs intervijā Sputnik Lietuva atzīmēja, ka jaunais likumprojekts ir tikai iegansts kārtējai pret Krieviju vērstai histērijai un neko konkrētu tas nedos.

"Pat militārās palīdzības palielināšana Baltijas valstīm, pat papildu spēku dislokācija, kredītu piešķiršana bruņoto spēku attīstībai – ko tas mainīs? Neko. Mēs negrasāmies ar viņiem karot, tātad viņu militārā piepūle, principā, ir bezjēdzīga. Protams, atmosfēru pasliktinās, lai arī dažbrīd šķiet, ka sliktāk vairs nevar būt," uzsvēra eksperts.

Žuravļovs ir pārliecināts, ka Lietuva nākotnē, tāpat kā Polija sāks pārrunas par amerikāņu bāzes radīšanu savā teritorijā. Baltijas valstīm tas dāvātu izredzes nodrošināt zenītraķešu kompleksu Patriot pastāvīgu dislokāciju, uzskata eksperts.

"Atšķirībā no "vecajiem" eiropiešiem, viņi nesaprot, ka tamlīdzīgas bāzes nevis palielina, bet gan vājina viņu drošību. Kamēr bāzu nav, viņi mūs (Krievijai – red.) militārā aspektā neinteresē. Kad bāzes parādīsies, mums nāksies viņiem sniegt kaut kādu atbildi," uzsvēra eksperts.

Pie tam Žuravļovs piebilda, ka Lietuva cer uz ASV atbalstu, lai ieņemtu nopietnāku vietu Eiropā.

Ziņu lente
0