Politika

Laiks atkal braukt uz Maskavu: Kaljulaida noskaņo pret Krieviju Igaunijas delegātus EPPA

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasПрезидент РФ В. Путин встретился с президентом Эстонии К. Кальюлайд
Президент РФ В. Путин встретился с президентом Эстонии К. Кальюлайд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirms EPPA sēdes delegācijas locekļi no Igaunijas noklausījās valsts prezidentes Kersti Kaljulaidas ceļavārdus. Galvenā tēma – "Krievijas okupācija Ukrainas un Gruzijas teritorijā".

RĪGA, 1. jūnijs — Sputnik. Iemesli, kuru dēļ pirms pieciem gadiem Krievijai tika atņemtas balsstiesības EPPA, joprojām ir aktuāli, norādīja Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas delegātiem no Igaunijas pirms EPPA sēdes, kurā tiks lemts jautājums par Krievijas balsstiesību atjaunošanu, vēsta Sputnik Igaunija.

Pieci boikota gadi pagājuši velti

Pēc Igaunijas prezidentes domām, ko atklājis viņas preses dienests, izveidojusies pata situācija, un pašreizējās problēmas nav iespējams atrisināt ar politiskajiem kompromisiem un balsojumiem zālē. Viņa uzskata, ka lēmumu par balsstiesību atjaunošanu Krievijas delegātiem iespējams pieņemt tikai tad, ja "mainīsies Krievijas uzvedība Ukrainā un Gruzijā".

"Tad starptautiskās tiesības no jauna sāks darboties. Tad mēs varēsim apspriest, kā un kādā veidā šo darbību rezultāti var atspoguļoties EPPA un citās ar konvencionālajām sistēmām saistītajās Eiropas Padomes struktūrās," apgalvoja Kaljulaida.

Здание Совета Европы в Страсбурге. - Sputnik Latvija
Politika
Eiropas Padome apstiprinājusi Krievijas delegācijas tiesības, tagad EPPA kārta

Igaunijas prezidente ir pārliecināta, ka lēmums par Krievijas tiesību apturēšanu EPPA "bija drosmīgs un tā pamatā bija vērtības". Pēc viņa domām, šodien ir vēl viens iemesls apturēt balsstiesības: "Krievija nav apmaksājusi dalībvalsts iemaksas, un balsstiesības jebkurā gadījumā tiek apturētas, ja iemaksas netiek nodrošinātas divus gadus."

Kaljulaida uzskata, ka piecus gadus pēc lēmuma par to, ka tiek anulētas Krievijas balsstiesības, tiesības piedalīties EPPA vadošo iestāžu vēlēšanās un novērošanas misijās, Kremļa rīcībā nekas nav mainījies. "Šodien, 2019.gadā Krima vēl joprojām ir opupēta, Donbasā ik dienas notiek kaujas, vērā ņemama Gruzijas daļa arī ir okupēta, un nekas nav mainījies uz labo pusi," viņa apgalvoja.

Igaunijas parlaments izvirzījis darbam EPPA Centriskās partijas pārstāvi Mariju Juferevu-Skuratovski, kura iecelta par delegācijas vadītāju, Jāku Madisonu no Igaunijas konservatīvās tautas partijas (EKRE), Ēriju Nijlesu Krosu no Reformu partijas, Indreku Sāru no Sociāldemokrātiskās partijas un Raivo Tammu no partijas Isamaa ("Tēvija").

Ziņu lente
0