Spēkā stājies Baltijas un Eiropas elektrotīklu sinhronizācijas līgums

© Sputnik / Виктор ТолочкоЛЭП
ЛЭП - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvai, Latvijai un Igaunijai līdz 2025. gadam ir jāizstājas no BRELL enerģijas loka un jāpārslēdzas pie kontinentālās Eiropas tīkliem.

RĪGA, 30. maijs – Sputnik. Elektroenerģijas padeves operatori Baltijas valstīs, Polijā un atbalsta valstīs parakstīja vienošanos un tehniskos nosacījumu Baltijas pieslēgšanai Eiropas elektrotīkliem, vēsta Sputnik Lietuva.

Tas ir vissvarīgākais dokuments Baltijas sinhronizācijas procesā ar kontinentālo Eiropu.

Nenovēršamības stadija

Lietuvas enerģētikas ministrs Žigimants Vaičūns norādīja, ka sinhronizācijas projektu izdevies izstrādāt pietiekami īsā laikā.

"Pateicoties savstarpējiem pūliņiem, uzstājīgam un atbildīgam darbam mēs sasniedzām projekta nenovēršamības stadiju, un tagad visiem centieniem jākoncentrējas uz to, lai līdz 2025. gadam tiktu paveikti konkrēti tehniskie darbi, kuru saraksts šobrīd ir izsmeļošs," pateica viņš.

Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
Tagad var iztikt bez Lietuvas: Kaļiņingrada ir enerģētiski neatkarīga

Vienošanās tiks īstenota atbilstoši pieslēgšanās nosacījumu katalogam. Tas ir 409 tehnisko un praktisko standartu un efektivitātes rādītāju kopums, kuri ļaus Lietuvai, Latvijai un Igaunijai strādāt vienā frekvencē ar kontinentālās Eiropas elektroapgādes tīkliem.

Šobrīd Lietuvas elektroenerģētiskā sistēma šiem standartiem atbilst vien par 40%. Latvijā un Igaunijā situācija ir tuvu tam.

Izlemts, ka darbu pirmajā posmā, kurš ilgs līdz 2021. gadam, visu Baltijas valstu iekšējie elektroapgādes tīkli tiks atjaunoti un pastiprināti – šī posma finansējumu pilnībā nodrošina ES.

Otrās fāzes mērķis ir paaugstināt LitPol Link elektrolīnijas savienojuma jaudu starp Lietuvu un Poliju. Noslēdzošajā posmā – jūras savienojuma būvniecības pabeigšana starp Lietuvu un Poliju līdz 2025. gadam.

Baltijas valstu iziešana no BRELL

Lietuvai, Latvijai un Igaunijai līdz 2025. gadam ir jāizstājas no BRELL enerģijas loka un jāpārslēdzas pie kontinentālās Eiropas tīkliem. Sinhronizācija notiks caur diviem savienojumiem ar Poliju.

Электрическая подстанция - Sputnik Latvija
Sakarā ar piegāžu samazinājumu no KF elektroenerģijas cenas kāpums Latvijā ir 15%

Krievija jau ir gatava energodrošības nodrošināšanai Kaļiņingradas apgabalā. Elektroenerģiju reģions saņems no trīs gāzes TES (Pregoļskas, Majakovska, Talahovska) un ogļu Primorskas TEC. To kopējā jauda sastādīs apmēram vienu gigavatu. Kaļiņingradas apgabala energosistēmas izmēģinājumi izolētā režīmā maijā aizritēja veiksmīgi. Tika ziņots, ka Igaunijā un Lietuvā sekoja līdzi izmēģinājumu gaitai Kaļiņingradas apgabalā.

Lietuvas elektroapgādes sistēmu operators Litgrid iepriekš veiksmīgi veica Lietuvas elektroapgādes un ģeneratoru sistēmas izmēģinājumus.

Daži eksperti uzskata, ka pēc Lietuvas iziešanas no BRELL valstij paliks tikai enerģijas piegādes no Polijas un enerģijas savienojums NordBalt, kurā pastāvīgi rodas traucējumi, un ka sinhronizācija novedīs pie elektroenerģijas tarifu kāpuma, kā rezultātā cietīs galapatērētāji.

Ziņu lente
0