KF ĀM: situācija ar Sputnik parādīja vārda brīvības reālo cenu Lietuvā

© Sputnik / Наталья СеливерстоваЗдание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве
Здание министерства иностранных дел РФ на Смоленской-Сенной площади в Москве - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iestādē pieprasa izbeigt "rupjas provokācijas" attiecībā pret Krievijas mediju pārstāvjiem, kuri veic savus profesionālos pienākumus.

RĪGA, 30. maijs – Sputnik. Krievijas ĀM uzskata, ka Viļņas rīcība attiecībā pret Sputnik Lietuva galveno redaktoru Maratu Kasemu nodemonstrēja, ko patiesībā vārda brīvība nozīmē Lietuvas varasiestādēm, vēsta Sputnik Lietuva.

"Viļņas sašutumu raisošās darbības parāda vārda brīvības reālo cenu šajā Baltijas valstī, kura cenšas pozicionēt sevi kā Eiropas demokrātijas piemēru," teikts iestādes komentārā.

Логотип ОБСЕ - Sputnik Latvija
EDSO reaģēja uz Sputnik Lietuva galvenā redaktora aizturēšanu Viļņā

ĀM uzsvēra, ka Lietuvas varasiestādes devušas "absurdu motivējumu" žurnālista aizturēšanai un izraidīšanai no valsts.

Tāpat komentārā tiek atzīmēts, ka iestāde atbalsta Lietuvas policistu visatļautības kritiku, kuru izteica EDSO pārstāvis mediju brīvības jautājumā Arlems Dezīrs un atgādināja, ka visām organizācijā sastāvošām valstīm ir jāveicina brīva žurnālistu pārvietošanās.

"Pieprasām Lietuvas varasiestādēm beidzot nākt pie samaņas un izbeigt rupjas provokācijas attiecībā pret Krievijas mediju pārstāvjiem, kuri veic savu profesionālo dienesta pienākumu," teikts komentārā.

Sputnik Lietuva galvenā redaktora aizturēšana Viļņā

Kasemu aizturēja otrdien pēc atlidošanas no Maskavas Viļņā. Lidostā viņu pārmeklēja un nopratināja. Lietuvas varasiestāžu pārstāvji interesējās par redakcijas darbu, ziņu un kontaktu avotiem.

Beigās žurnālistam paziņoja, ka viņš rada "draudus nacionālajai drošībai" un aizliedza viņam ieceļot valstī piecu gadu garumā. Kasemam nācās aizlidot uz Rīgu.

Шеф-редактор Sputnik Литва Марат Касем, архивное фото - Sputnik Latvija
Sputnik Lietuva galvenais redaktors apstrīdēs tiesā aizliegumu par ieceļošanu valstī

Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs nosauca notikušo par "ārkārtīgi neglītu akciju", kura "apkauno Lietuvu". Pēc viņa sacītā, republikā notiek karš ar citādu domāšanu, cīņa ar jebkādu uzskatu, vērtējumu un domu izpausmi, kuras atšķiras no oficiālās doktrīnas. Udaļcovs norādīja, ka Krievijas izdevumu žurnālisti šajā cīņā ir pirmie ienaidnieki.

Tā kā incidents ar Kasema aizturēšanu notika praktiski uzreiz pēc Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrās kārtas, kurā uzvaru guva neatkarīgais kandidāts Gitans Nausēda, Krievijas vēstnieks pauda cerību, ka jaunais prezidents ieraudzīs, kāds "mantojums" viņam tiek no esošās varas.

Starptautiskā informācijas aģentūra "Rossija segodņa" aicināja jaunievēlēto Lietuvas prezidentu Gitanu Nausēdu pievērst uzmanību vārda brīvības ierobežošanai valstī.

Ziņu lente
0