Kļuva zināmas Sputnik Lietuva galvenā redaktora aizturēšanas detaļas

© Foto : Ryanair skrydžiaiАэропорт в Вильнюсе
Аэропорт в Вильнюсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sputnik Lietuva galvenais redaktora Marats Kasems pastāstīja par savu aizturēšanu Viļņas lidostā.

RĪGA, 28. maijs – Sputnik. Pēc Marata Kasema sacītā, formāli Lietuvas pārstāvji nolēma nepieminēt, ka notika aizturēšana, un nosauca to par "apstākļu noskaidrošanu", vēsta Sputnik Lietuva.

Шеф-редактор Sputnik Литва Марат Касем, архивное фото - Sputnik Latvija
Sputnik Lietuva galvenais redaktors Marats Kasems tika aizturēts Viļņas lidostā

"Ir tāda elektroniskā robežkontrole – pieliec pasi, ja tev ir ES pilsonība. Atveras vārti, sejas skenēšana, tas (skeneris – red.) uzkārās. Pēc kāda laika pienāca robežsardzes darbinieki, aicināja mani parādīt savas mantas, pārraka absolūti visas manas mantas, katru pārlika. Palūdza parādīt visu, kas ir makā, pilnībā novilkt virsdrēbes. Tā bija pilna, detalizēta pārbaude," pastāstīja Kasems.

Pēc tam žurnālistam palūdza pagaidīt. Tālāk pie viņa pienāca, kā tiek uzskatīts, Lietuvas Drošības departamenta darbinieki, kuri viņam uzdeva virkni jautājumu par viņa profesionālo nodarbošanos, tostarp par plāniem atvērt Sputnik pārstāvniecību Lietuvā, spīkeru kontaktiem.

"Protams, es pateicu, ka līgums mums neļauj izpaust šādas lietas… Runājām arī par prezidenta vēlēšanām, cik ļoti tās mūs interesē, kur mēs ņēmām cilvēku kontaktus, kuri sniedza interviju. Un izskanēja frāze: "Iegaumējiet, Sputnik šeit nebūs"," pastāstīja Marats Kasems.

Žurnālistu aizturēja lidostā uz sešām stundām, viņam atņēma telefonu.

"Plkst. 10:00 no rīta es sāku iziet pasu kontroli, un tikai tagad, plkst. 16:00 – pēc sešām stundām mani izlaida, lai es izlidoju. Bija ilga saruna. Man atņēma telefonu. Kad es to saņēmu, es redzēju, ka tur ir atvērts ļoti daudz programmu logu. Tika atvērta, tostarp, galerija ar manām privātām fotogrāfijām, visi Word dokumenti, izpētīja absolūti visu saturu. Pēc tam man izsniedza papīru, kurā uzrakstīts, kāda iemesla dēļ mani neielaida," pateica Kasems.

Pēc viņa sacītā, beigās viņu aizveda uz telpu, kur atradās nelegālie migranti.

"Diezgan tīra telpa, līdzinās kopmītnēm, tur stāvēja videokamera, telefonu izmantot aizliedza. Bija jānopērk biļete uz Rīgu, lai mani no turienes izlaiž. Es neēdu, ūdeni man deva tikai no krāna. Vienu reizi aizveda uzsmēķēt. Ievietoja tādā telpā, kur aiz sienas bija dzirdams, kas notiek duty-free zonā," paziņoja žurnālists.

Kasems norādīja, ka Lietuvas varasiestāžu pārstāvji paziņoja, ja viņš aizies no darba, aizliegumu ieceļot Lietuvā var pārskatīt un "piecus gadus kaut kā saīsināt ".

"Protams, es šādiem nosacījumiem nepiekrītu un to nedarīšu – es neesmu pārkāpis nekādus likumus, neesmu pastrādājis nekādus noziegumus. Tāpat man pateica, ka man ir ļoti paveicies, ka esmu Latvijas pilsonis, citādi ar mani runātu pavisam savādāk un pavisam citā tonī… Es ar kaut ko tādu saskāros pirmo reizi mūžā… Vēl man tika pateikta frāze, ka ir jāsaprot spēles noteikumi: "Jūs ko, nesaprotat, kādi ir spēles noteikumi?" Tas man šķiet mežonīgi, es zinu tikai žurnālistikas noteikumus un mediju darba noteikumus," pastāstīja Kasems.

"Rada nopietnus draudus"

Sputnik Lietuva galvenajam redaktoram tika izsniegts Valsts robežsardzes dienesta dokuments, kurā, tostarp, teikts, ka viņš "rada reālus, īstus un pietiekami nopietnus draudus Lietuvas Republikas sabiedriskajai kārtībai, nacionālajai drošībai, dalībvalstu iekšējai drošībai vai starptautiskām attiecībām, vai apdraud sabiedrisko veselību".

"Saskaņā ar Lietuvas Republikas likuma 138. pantu par ārvalstnieku tiesisko stāvokli šis lēmums var tikt apstrīdēts Viļņas administratīvajā apgabaltiesā 14 dienu laikā pēc šī rīkojuma izsniegšanas brīža," teikts dokumentā.

Iepriekš rakstīts, ka Marats Kasems atlidoja uz Viļņu dienesta komandējumā ar reisu Maskava – Viļņa. Ierodoties galamērķī, viņu gaidīja nopratināšana, pēc kura Maratam Kasemam tika izsniegts lēmums par aizliegumu ieceļot Lietuvā piecu gadu laikā.

Kasema aizturēšana notika burtiski pēc divām dienām pēc Lietuvas prezidenta vēlēšanu otrās kārtas, kurās uzvarēja neatkarīgs kandidāts, ekonomists Gitans Nausēda.

Международное информационное агентство и радио Sputnik - Sputnik Latvija
Kad spēks ir patiesībā: Sputnik paplašina auditoriju visā pasaulē

Prezidentu cīņas uzvarētājs Gitans Nausēda pirmajā preses konferencē paziņoja, ka nesola, ka "attieksme pret Krieviju mainīsies".

Sputnik Lietuva saskaras ar Lietuvas varasiestāžu spiedienu kopš izveidošanas brīža. Neraugoties uz to, ka portāla auditorija pastāvīgi pieaug.

Diemžēl, dažās valstīs spiediens uz žurnālistiem sasniedz galējas formas. Piemēram, RIA Novosti Ukraina vadītājs Kirils Višinskis atrodas ieslodzījumā jau vairāk nekā gadu – viņu apsūdz valsts nodevībā, kaut gan viņš vienkārši nodarbojās ar profesionālo žurnālistiku.

Ziņu lente
0