Visi brauks pie Putina: Igaunijas vadītāja atzina KF boikotēšanas politikas izgāšanos

© Sputnik / Алексей Дружинин / Pāriet pie mediju bankas Президент РФ Владимир Путин и президент Эстонии Керсти Кальюлайд
 Президент РФ Владимир Путин и президент Эстонии Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida atzina dialoga ar Maskavu boikotēšanas politikas izgāšanos un paziņoja, ka nesaprot, kāpēc viņai būtu jātaisnojas par tikšanos ar Vladimiru Putinu Lietuvas un Latvijas priekšā.

RĪGA, 15. maijs – Sputnik. Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida noraida kritiku sakarā ar viņas lēmumu tikties ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu Maskavā. "Runāt ar visiem kaimiņiem – tas ir dabiski, turpretim, nedabiski ir tas, ka man nākas taisnoties par to," paziņoja Kaljulaida intervijā avīzei Guardian Tallinā.

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida 18. aprīlī apmeklēja Maskavu darba vizītes ietvaros. Viņa atklāja republikas vēstniecības restaurēto vēsturisko ēku, kā arī veica pārrunas ar KF prezidentu Vladimiru Putinu. Kaljulaidas vizīti uz Maskavu pārpildīja plaša polemika un pat pārmetumi Igaunijas prezidentei. Vistālāk savā kritikā izvirzījās Lietuva. Valsts ārlietu ministrs Lins Linkēvičs paziņoja, ka Igaunijai derētu saskaņot darbības un uzmanīgi rosināt dialogu ar Maskavu.

Штандарт президента Латвии на Рижском замке - Sputnik Latvija
Politika
Rinkēvičs: Latvijas prezidents nebrauks pie Putina bez atļaujas

Komentējot savu vizīti KF, Kaljulaida intervijā paziņoja, ka sakaru ar Maskavu boikotēšana bijusi kļūdīga rīcība.

"Mums notika laba saruna (ar Vladimiru Putinu – red.), kuras laikā es pieturējos saviem principiem, mēs runājām gan par Gruziju, gan par Ukrainu, taču mēs apspriedām arī divpusējo attiecību jautājumus. Un mums tās patiešām ir, ne visa tirdzniecība ir pakļauta sankcijām, un starp mūsu tautām pastāv tuvas saites," pateica Kaljulaida.

Tāpat viņa paskaidroja, ka piedāvāja Vladimiram Putinam tikties un veikt pārrunas īsas sarunas laikā Parīzē pērnā gada novembrī, kur viņi abi piedalījās pasākumos par godu Izlīguma dienai, kura izbeidza Pirmo pasaules karu. KF vadītājs piedāvājumu pieņēma. Pēc Kaljulaidas sacītā, tikšanās laikā KF prezidents bija laipns un cienīgi viņu uzklausīja, "nelasot lekcijas" sakarā ar Igaunijas iestāšanos NATO vai krievvalodīgo tiesību pārkāpumiem.

Флажки России и Латвии - Sputnik Latvija
Lavrovs par attiecībām ar Baltijas valstīm: "Krievija ir gatava sarunāties"

Pēc Igaunijas prezidentes sacītā, jebkādu augstākā līmeņa sakaru ar Maskavu boikotēšanas politika bieži bija ērts attaisnojums.

"Grūti runāt, kad nākas kārtot lietas ar kādu, kura vērtības tik ļoti atšķiras no tavām, un ir viegli norādīt, ka daudzi citi nevēlas ar tevi sarunāties," norādīja Kaljulaida.

Tāpat viņa atzīmēja, ka Baltijā pastāvēja bažas par to, ka viņa apsprieda ar Putinu drošības jautājumus bez citiem Baltijas jūras reģiona politiķiem. Atbildot uz šīm bažām, Igaunijas prezidente pateica: "Es nevēlos būt ēdienkartē, es vēlos būt pie (pārrunu – red.) galda."

Ziņu lente
0