Lietuvas premjers grasās atkāpties no amata zaudējuma vēlēšanās dēļ

© Photo Lietuvos Respublikos SeimasПремьер-министр Литвы Саулюс Сквернялис
Премьер-министр Литвы Саулюс Сквернялис - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skvernelis paziņoja, ka paliks politikā un strādās kā Seima deputāts.

RĪGA, 13. maijs – Sputnik. Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis, kurš piedalījies prezidenta vēlēšanās, paziņoja, ka atkāpsies no amata, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz LRT.

Taču viņš neizslēdz, ka valdošais vairākums var palikt iepriekšējā sastāvā.

Turklāt, valdības vadītājs uzsvēra, ka Eiropas Parlamenta vēlēšanu rezultāti, kurās piedalās valdošā partija "Lietuvas Zemnieku un zaļo savienība" (LZZS), nemainīs viņa lēmumu.

"Ir dažādi scenāriji. Ir pirmstermiņa Seima vēlēšanas, ir mazākuma valdība un šī vairākuma valdība Šis vairākums vai šī partija var būt tā, kura var būt vairākumā," paziņoja premjers, atbildot uz jautājumu, kādi iespējami turpmāko notikumu scenāriji.

Tāpat Skvernelis paziņoja, ka paliks politikā un strādās kā Seima deputāts. Viņš piebilda, ka turpināšot sadarbību ar LZZS.

Pagājušajā nedēļā "zemnieku" partijas locekļi atbalstīja LZZS vadītāja Ramūna Karbauska piedāvājumu par aiziešanu no valdošās koalīcijas, ja Skvernelis zaudēs vēlēšanās, un pati frakcija – Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Пластиковая урна для выборов - Sputnik Latvija
Kļuva zināmi Lietuvas prezidenta vēlēšanu provizoriskie rezultāti

Svētdien Lietuvā notika prezidenta vēlēšanu pirmā kārta un divi referendumi – dubultpilsonības un Seima deputātu skaita samazināšanas jautājumā. Otrajā kārtā iekļuva konservatoru kandidāte Ingrīda Šimonīte, kura ieguva 31,13% atbalsta, kā arī ekonomists Gitans Nausēda, kuru atbalstīja 30,95% vēlētāju.

Skvernelis ieguva 19,72% balsu un izstājās no prezidenta kandidātu cīņas.

Referendums par Seima deputātu skaita samazināšanu atzīts par nenotikušu, jo vēlētāju aktivitāte sastādījusi 47,3% – nepieciešamais vēlētāju skaits referendumu atzīšanai ir 50%.

Grozījumu veikšanu esošajā likumdošanā, kura ļautu emigrantiem saglabāt Lietuvas pasi, atbalstīja 37,7% no kopējā reģistrēto vēlētāju skaita. Šis rādītājs ir pārāk mazs, lai izmaiņas tiktu pieņemtas, taču pats referendums skaitās kā noticis, jo kopumā nobalsoja 52,6% vēlētāju.

Ziņu lente
0