Lietuvas prezidenta kandidāts: valsts konfrontācija ar Minsku nenesīs labumu

© Sputnik / Василий СемашкоБелАЭС
БелАЭС - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdemārs Tomaševskis uzskata, ka pēc Ignalinas ES slēgšanas Lietuva cietusi vērā ņemamus ekonomiskos zaudējumus.

RĪGA, 10. maijs – Sputnik. Lietuva negūs labumu konfrontācijā ar Baltkrieviju, norādīja prezidenta kandidāts, partijas "Lietuvas poļu vēlēšanu akcija – Kristīgo ģimeņu savienība" līderis Valdemārs Tomaševskis, vēsta Sputnik Lietuva.

"Pret Baltkrieviju vērstie nedraudzīgie izteikumi ir kļūdaini – Lietuva no tā labumu negūs," paziņoja Tomaševskis debatēs ar citu prezidenta kandidātu, EP deputātu Valentīnu Mazuroni LRT Radijas ēterā.

"Patlaban no Lietuvas puses dzirdami nedraudzīgi izteikumi Astravjecas AES dēļ. Tas, ka šī stacija parādījusies, ir mūsu kļūdu rezultāts. Mēs slēdzām Ignalinas AES, no ekonomikas viedokļa cietām lielus zaudējumus, Visaginā, Rokišķos, Zarasos ir ļoti liels bezdarbs. Paši nevarējām uzcelt jaunu, bet tagad apsūdzam Baltkrieviju. Viņi aizstāv savas intereses," norādīja Tomaševskis.

Kā piemēru prezidenta kandidāts minēja Krievijas un Baltkrievijas attiecības. Viņš norādīja, ka Krievija uztur attiecības un gūst no tā labumu, un atzīmēja, ka arī Latvijas attiecības ar Baltkrieviju ir labākas.

"Ja Baltkrievija novirzīs savas plūsmas uz Latvijas ostām, mēs daudz zaudēsim," uzsvēra politiķis.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Lietuvas ministrs atzinis: Latvija un Igaunija var pirkt BelAES enerģiju

Arī Mazuronis atzīmēja: ja visas kaimiņvalstis pirks elektroenerģiju BelAES, bet Lietuva no tās atteiksies, rezultātā tas nenāks par labu valstij.

"Faktu, ka mēs nepirksim elektroenerģiju Astravjecas AES, neatbalsta arī Baltijas valstis. Pēc būtības, visi saka, ka mēs, iespējams, esam malači, taču neviens to neatbalsta. Vai patiešām šis viedoklis ir gudrākais?" Mazuronis uzdeva retorisku jautājumu.

Abi kandidāti uzsvēra, ka nākamajam prezidentam nāksies uzlabot attiecības ar kaimiņvalstīm.

Mazuronis piezīmēja, ka, neskatoties uz konkurenci, Baltijas valstu vienotība ir ļoti svarīga, bet Tomaševskis piebilda, ka, ieņēmis prezidenta amatu, pieliks punktu strīdā ar Latviju par jūras robežām.

Lietuvas un Baltkrievijas strīds par BelAES

Baltkrievijas AES tiek būvēta netālu no Astravjecas pilsētas Grodņas apgabalā, 50 km attālumā no Viļņas. BelAES veidos divi energobloki. Tās būvdarbiem izraudzīts AES-2006 projekts — Krievijā izstrādāts jaunās paaudzes atomstacijas tipveida projekts "3+" ar uzlabotiem tehniski ekonomiskajiem rādītājiem, atbilstošs mūsdienu "postfukusimas" drošības normām, dabas aizsardzības, sanitārajām un higiēnas normatīvajiem aktiem. BelAES pirmā energobloka starts plānots 2019. gadā, otrā — 2020. gadā.

Строящаяся БелАЭС - Sputnik Latvija
Lietuva piedāvās Lukašenko pārorientēt BelAES uz gāzi un "kurināt" ar tās SDG

Neskatoties uz atklāto dialogu un konsekvento sadarbību ar SAEA jau projekta apspriešanas projektā, Lietuva izsaka regulāras pretenzijas pret BelAES. Lietuvas varasiestādes dēvē tās celtniecību par "nacionālo draudu". Lietuvā tika pieņemts likums, ar kuru plānots ierobežot elektroenerģijas importu no Baltkrievijas. Turklāt, Viļņa iniciē aizliegumu elektroenerģijas iegādei no BelAES ES.

Jau 2016. gada sākumā Lietuva vērsās pie Latvijas, Igaunijas, Polijas un Somijas ar ierosinājumu vienoties un neielaist ES tirgū BelAES elektroenerģiju, ko uzskata par nedrošu, taču šo iniciatīvu atbalstīja tikai Polija.

Lietuvas prezidenta vēlēšanas

Lietuvas prezidenta vēlēšanas notiks 12. maijā līdz ar diviem referendumiem – par dubulto pilsonību un Seima deputātu skaita samazināšanu. Prezidenta vēlēšanu otrā kārta notiks 26. maijā – vienlaikus ar Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Par Lietuvas prezidenta posteni cīnās deviņi kandidāti. Jaunākie dati liecina, ka sabiedriskās domas aptaujās līdera vietu ieņēmusi konservatoru kandidāte Ingrīda Šimonite. Otrajā vietā – ekonomists Gitans Nauseda, trešajā – premjerministrs Sauļus Skvernelis.

Ziņu lente
0