Igaunijā konstatēta saikne starp bišu bojāeju un rapša audzēšanu

© pixabay / luciealvarezЖенщина на поле рапса
Женщина на поле рапса - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lauksaimnieki pārlieku aktīvi izmanto bīstamos pesticīdus, - pienācis laiks spert stingrus soļus pret pārkāpējiem, uzskata Igaunijas Lauksaimniecības departaments.

RĪGA, 8. maijs — Sputnik. Igaunijas Lauksaimniecības departaments apņēmies stingrāk kontrolēt pesticīdu pielietojumu rapša laukos, jo ar tiem saistīta bišu masveida bojāeja, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz portālu ERR.

Rapša laukos izmantotais pesticīds Danadim 40 EC ar dimetoāta saturu rada galvenos draudus kukaiņiem. Tas ir efektīvs līdzeklis graudaugu, dārzeņu un dekoratīvo kultūru apstrādei, kas nav paredzēts rapša audzēšanai.

Таракан - Sputnik Latvija
Tarakāni un mušas, nevis bites un tauriņi: kāpēc izmirst kukaiņi

Šī iemesla dēļ departamenta pārstāvji atgādināja fermeriem, ka atļauts izmantot tikai Igaunijā oficiāli reģistrētus un konkrētiem darbiem paredzētus pesticīdus, turklāt līdzekļi jāizmanto stingri atbilstoši instrukcijai. Turklāt ziedēšanas laikā augu apstrāde ar ķimikālijām ir aizliegta.

Turpmāk kontroles dienests plāno ņemt lielāku skaitu paraugu rapša laukos tā augšanas periodā, lai identificētu pārkāpējus un konstatētu, vai lauksaimnieku aizpildītās grāmatas atbilst reālajam stāvoklim.

Iepriekš vēstīts, ka bišu un tauriņu populācijas Eiropā sarūk. Rezultātā jau tuvāko gadu laikā iespējama vairāu lauksaimniecības kultūru ražas samazināšanās. Zinātnieki uzskata, ka Baltijas valstis var zaudēt līdz 10% ražas, ja nebūs kukaiņu, kam apputekšņot augus.

Brisele uzskaka, ka pie kukaiņu bojāejas galvenokārt vainojamas dažas ķimikālijas, ko izmanto lauksaimnieki. Starp tām ir relatīvi nesen apgrozījumā iesviestie neonikotinoīdu grupas insekticīdi, un Brisele ir apņēmusies to lietošanu aizliegt pilnībā.

Ķimikāliju ražotāji zinātnieku slēdzienus apstrīd, atsaucoties uz nepietiekamiem pētījumu pamatotiem  rezultātiem, kā arī norāda uz fermeru pārlieko centību, kuri insekticīdus izmanto lielos daudzumos.

Ziņu lente
0