Lietuvas poliskākā rajona varasiestādēm pārmet lietuviešu diskrimināciju

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasВоспитанники детского сада "Солнышко"
Воспитанники детского сада Солнышко - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas konservatīvi noskaņotie varasvīri saskatījuši politisku zemtekstu faktā, ka poļu diasporas rajonā Lietuvā ir pārāk maz lietuviešu bērnudārzu.

RĪGA, 1. maijs — Sputnik. Lietuvas konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība – Lietuvas kristīgie demokrāti) deputāti Laurīns Kasčūns un Audronis Ažubalis paziņojuši, ka Viļņas rajoja pašvaldība jau vairākus gadus sistemātiski diskriminē lietuviešu tautības vecākus un viņu bērnus, vēsta Sputnik Lietuva.

Poļi, Lietuvas lielākā diaspora, kas kompakti dzīvo Viļņas un Šaļčininku rajonos – tā saucamajā Viļņas novadā. Poļi ir vienīgā nacionālā kopiena, kuras intereses ir pārstāvētas Seimā un pašvaldībās, pareicoties politiskajai partijai "Lietuvas poļu vēlēšanu akcija – Kristīgo ģimeņu savienība". Partijas līderis, EP deputāts Valdemārs Tomaševskis balotējas Lietuvas prezidenta postenim. Viļņas rajona mēre Marija Rekste arī ir šīs partijas biedre.

Литовские флажки - Sputnik Latvija
"Nokļuvusi inkvizīcijas ērā": vēstures skolotāja pastāstīja par vajāšanu Lietuvā

Opozīcija rajona pašvaldības padomē apgalvo, ka vecāku organizācijas vairākkārt lūgušas izveidot bērnudārzus vai papildu grupas lietuviešu valodā, taču visi projekti noraidīti. Seima deputāts Kasčūns saskatīja šajā aspektā politisku zemtekstu.

"Vecākiem ir jāreģistrējas tur, kur viņu bērni apmeklē izglītības iestādes Viļņā. Situācija ir vienkārša: kur esi reģistrējies, tur balso. Zinot, ka lietuviešu vecāki reti balso par LLRA, rajona varasvīri nav ieinteresēti veidot lietuviešu mācību iestādes un panākt, lai tādi vecāki reģistrētos rajonā," teica Kasčūns.

Šī iemesla dēļ konservatori aicināja premjerministru Sauli Skverneli un izglītības, zinātnes un sporta ministru Aļģirdu Monkēviču uzņemties atbildību par Lietuvas pilsoņu tiesību nodrošinājumu Viļņas rajonā.

Patlaban bērnudārzos, ko apmeklē bērni no krievu, poļu, ukraiņu un baltkrievu ģimenēm, lietuviešu valodu māca tikai audzinātāji pēc pašu vēlēšanās. Iepriekš TS-LKD pārstāvji sagatavoja Izglītības likuma grozījumus, kas paredz 60% mācību priekšmetu mazākumtautību skolās pasniegt lietuviešu valodā.

Poļu diaspora Lietuvā nereti saskaras ar tādām pašām grūtībām, kā krievvalodīgo minoritāte Latvijā: viņiem aizliegts piespriprināt pie māju sienām adresu plāksnes dzimtajā valodā, viņu uzvārdi pasēs tiek ierakstīti izkropļoti lietuviešu alfabēta īpatnību dēļ. Prezidenta kanditātam Valdemāram Tomaševskim nesen tika pārmestas nepietiekamas lietuviešu valodas zināšanas.

Ziņu lente
0