Viļņā uz Zinātņu akadēmijas bibliotēkas sienas atgriezies Noreikas memoriālais uzraksts

© Foto : Facebook / Stanislovas TomasЛитовский адвокат Станисловас Томас, архивное фото
Литовский адвокат Станисловас Томас, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Iepriekš piemiņas zīmi nacistu sabiedrotajam sasita Lietuvas advokāts un tiesībsargs Staņislavs Tomass.

RĪGA, 20. aprīlis – Sputnik. Viļņā atjaunota un Zinātņu akadēmijas bibliotēkas sienā no jauna uzstādīts piemiņas uzraksts nacistu sabiedrotajam Jonasam Noreikam (Ģenerālis Vētra), vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz "Parlamentskaja gazeta".

Kā vēsta izdevums, uzrakstu pagājušajā nedēļa ar veseri sasita Lietuvas advokāts un tiesībsargs Staņislavs Tomass. Savā Facebook lapā viņš publicēja tiešraidi, kur paziņoja, ka šādu simbolu un uzrakstu par godu Noreikam esamība apkauno Lietuvu.

Вид на Старый город - Sputnik Latvija
Lietuva aicina Igauniju saskaņot savas darbības un būt uzmanīgākai ar Krieviju

Intervijā Sputnik Lietuva Tomass pastāstīja, ka tas bija politisks protests pret "nacisma noziegumu noliegšanu un kara noziedznieku godināšanu".

Pēc incidenta advokātu aizturēja un nopratināja, savukārt Viļņas policija un prokuratūra iesāka pirmstiesas izmeklēšanu. Prokurors palūdza tiesu atzīt Tomasu par vainīgu un nozīmēt viņam sodu 600 minimālo iztikas minimumu apmērā (30 tūkstošus eiro).

Tiesībsargs palūdza politisko patvērumu Austrijā. Pēc viņa sacītā, Baltijas republikā viņu vajā par "antifašistisku darbību".

Kas ir Jonass Noreika

Lietuvā Noreiku uzskata par nacionālo varoni, taču patiesībā viņš bija nacistu sabiedrotais un piedalījās ebreju kopienas iznīcināšanā.

Сильвия Фоти, внучка Ионаса Норейки, архивное фото - Sputnik Latvija
Lietuviešu kolaboracionista mazmeita atbalsta apsūdzības pret vectēvu tiesā

1941. gadā Noreika, kurš tolaik jau bija nacionālistiskās organizācijas "Lietuvas aktīvistu fronte" dalībnieks, kļuva par Šauļu apriņķa vadītāju. Viņš lika visus reģionā dzīvojošos ebrejus pārvietot uz geto un konfiscēt viņu īpašumus. Vēlāk geto tika nogalināti tūkstošiem cilvēku.

Pēc dažiem gadiem Noreika piebiedrojās "mežabrāļiem" – nacionālistiski noskaņotiem bruņotiem grupējumiem. Daudzi no lietuviešu "partizāniem" nostājās fašistu pusē un piedalījās padomju partijas darbinieku un mierīgo iedzīvotāju iznīcināšanā.

Ziņu lente
0