Prezidentu tikšanās: skaidrs, ka Putins negrasās vienkārši padzert tēju ar Kaljulaidu

© Фото Facebook / Kersti KaljulaidПрезидент Эстонии Керсти Кальюлайд
Президент Эстонии Керсти Кальюлайд - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kersti Kaljulaida viesosies Maskavā šodien, 18. aprīlī, tā būs pirmā Igaunijas prezidenta vizīte Krievijā daudzu gadu laikā.

RĪGA, 18. aprīlis – Sputnik. Krievijas prezidents Vladimirs Putins 18. aprīlī tiksies ar Igaunijas kolēģi Kersti Kaljulaidu. Valstu vadītāji apspriedīs divpusējās attiecības un stabilitātes un drošības uzturēšanu Baltijas reģionā, paziņoja Kremļa preses dienests. Saskaņā ar Igaunijas aizsardzības ministra, bijušā vēstnieka Krievijā Jiri Luika prognozēm, tikšanās būs sarežģīta.

Президент РФ Владимир Путин на большой ежегодной пресс-конференции, 20 декабря 2018 - Sputnik Latvija
Putins netiekas, ar ko pagadās: EP deputāts par Baltijas valstu līderu vizītēm Krievijā

Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida 18. aprīlī viesosies Maskavā darba vizītē. Viņa atklās restaurētu republikas vēstniecības vēsturisko ēku. Sakarā ar Kaljulaidas vizīti Maskavā Igaunija nosūtīja Krievijas ĀM notu ar tikšanās lūgumu ar Vladimiru Putinu. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs apstiprināja, ka šāda tikšanās tiek plānota.

"Pārrunu laikā plānots apspriest divpusējo attiecību esošo stāvokli un perspektīvas tirdzniecības un ekonomikas un kultūras un humanitārajā nozarē, apmainīties viedokļiem par stabilitātes un drošības uzturēšanas tematiku Baltijas reģionā," paziņoja Kremļa preses dienests.

Sarežģītā tikšanās

Pirms Kaljulaidas vizītes Maskavā Aizsardzības ministrijas vadītājs un bijušais Igaunijas vēstnieks Krievijā Jiri Luiks ERR intervijā pauda uzskatu, ka Kersti Kaljulaidai gaidāma neparasta saruna ar Krievijas līderi Vladimiru Putinu.

"Skaidrs, ka tikšanās ar Krievijas valsts līderi tā vai citādāk, būs grūta," pateica Luiks, piebilstot, ka Krievijas līderi vienmēr ir labi sagatavoti tikšanās reizēm ar saviem ārvalstu kolēģiem.

"Skaidrs, ka Krievija arī atnāks uz pārrunām ar savu darba dienas kārtību. Krievijas diplomātijai ir raksturīgs lielāks saturīgums. Tā, ka vienkārši padzers tēju, nebūs. Krievija vienmēr ir ļoti labi sagatavota un ir gatava iedziļināties detaļās, kad rosina konkrētus jautājumus," uzsvēra Luiks.

Viņā atzīmēja, ka Maskavā ir Igaunijai netīkami temati. Bez šaubām, tiks runāts par krievvalodīgo stāvokli Igaunijā, un, pēc Luika vērtējuma, par vienu no tematiem var kļūt Baltijas valstu atslēgšanās no BRELL enerģijas loka un sinhronizācija ar kontinentālās Eiropas tīkliem.

"Desinhronizācija – tas ir temats, kuru Putins vairākkārt ir rosinājis, jo tā tostarp prasa arī Krievijas investīcijas. Un šeit Igaunijai arī ir konkrēta interese," pateica Luiks.

Taču aizsardzības ministrs uzsvēra, ka līdz galam nav zināms, kas notiks tikšanās laikā, jo atšķirībā no parastas rietumvalstu prakses, kad jau iepriekš tiek dots priekšstats par pārrunu mērķiem, Maskava to nedara. "Krievija var rīkoties negaidīti," pateica Luiks.

Ziņu lente
0