Politika

Gasparjans: Lietuva ir sapinusies liecībās par PSRS "genocīdu"

© SputnikАрмен Гаспарян
Армен Гаспарян - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Politologs atzīmēja, ka varasvīri Viļņā "ir aizmirsuši": "iznīcināšanas" rezultātā lietuviešu skaits Baltijas valstī krietni vien pieaudzis.

RĪGA, 14. aprīlis – Sputnik. Lietuvas valdība runā par "genocīdu" no PSRS puses, taču ignorē to, ka visi fakti apliecina gluži pretējo, pastāstīja politologs, vēsturnieks un žurnālists Armens Gasparjans intervijā Sputnik Lietuva.

"Pastāv iedzīvotāju skaitīšana pirmskara laikā un pirmā pēckara skaitīšana. Kas tas par genocīdu, ja iedzīvotāju skaitīšanas rezultātā lietuviešu tautības iedzīvotāju skaits pieaudzis? Ir statistika par ebrejiem, Trešā reiha upuriem. Un ebreju skaits Eiropas teritorijā samazinājās ļoti būtiski. Jā, to neviens neapstrīd… Varbūt jūs gribat teikt, ka iedzīvotāju skaitīšanas laikā krievu cilvēkiem ar varu lika pieteikties kā lietuviešiem? Dzimtā valoda – lietuviešu, vārds, uzvārds – arī lietuviešiem raksturīgi? Tas ir dīvaini. Kādu tad īsti "nacionālo" Lietuvu jūs esat uzbūvējuši?" vaicāja Gasparjans.

Eksperts atgādināja, ka 1989. gadā Lietuvas valdība paziņoja: republikas titulētā nācija ir lietuvieši.

"Ja būtu bijis "genocīds", kā tev var būt titulētā nācija? Nav grūti aprēķināt ebreju skaitu, kuri dzīvoja Vācijā 1932. gadā, un salīdzināt to ar ebreju procentu, kuri bija palikuši starp dzīvajiem 1945. gadā. Bet te ir cits stāsts – tikai ikgadējs pieaugums? Kur ir genocīds?" - politologs bija neizpratnē.

Martā Strasbūras tiesa noraidīja bijušā VDK darbinieka Staņislava Drēlinga sūdzību, kurš Lietuvā notiesāts par dalību "mežabrāļu" komandiera Ādolfa Ramanauska (Vanaga) aresta operācijā. 2015. gadā Lietuvā notiesātā darbības tika atzītas par "genocīdu", jo, pēc tiesas domām, "partizāni" esot pārstāvējuši lietuviešu nāciju, un pret viņiem organizētās operācijas mērķis esot bijis "nacionālās grupas iznīcināšana".

Lietuvas tieslietu ministrs Elvīns Jankēvičs pauda cerību, ka Eiropas cilvēktiesību tiesas lēmums par "genocīdu" notiesātā lietuvieša lietā mainīs pasaules sabiedrības attieksmi pret "padomju noziegumiem".

Литовские флажки - Sputnik Latvija
"Nokļuvusi inkvizīcijas ērā": vēstures skolotāja pastāstīja par vajāšanu Lietuvā

Savukārt Lietuvas Seimas deputāti Laurīns Kasčūns un Audronis Ažubalis skaidroja, ka valstij jāpanāk, lai padomju perioda "noziegumi" tiktu atzīti par "genocīdu" ES līmenī.

A. Gasparjans uzsvēra: ja Lietuvas valdība patiešām censtos būt pārliecinoša, vajadzētu runāt nevis par izdomāto PSRS "genocīdu", bet gan izmantotu gluži citādu formulējumu.

"Piemēram, ja viņi (Lietuvas valdība – red.) būtu formulējuši savu domu tā, ka "Padomju Savienība ar Staļinu priekšgalā, ņemot vērā klasu cīņas postulātus, iznīcināja lietuviešu politisko klasi", nodomāju, ka kāds būtu mēģinājis apstrīdēt šo stāstu. Patiešām, politiķi, kuri bija, kā tolaik mēdza teikt, pirmskara buržuāziskajā Lietuvā, pēc tam pazuda. Taču par to, vai tas būtu "genocīds", es, maigi sakot, neesmu pārliecināts. Kā viņi tolaik paskaidroja, ja ar "genocīdu" viņi sākotnēji domāja "mežabrāļus", kā tad viņu skaits tiktāl pieauga līdz 80. gadu beigām? Kā viņi pamato, ka "genocīda" rezultātā viņi saņēma nevis lodi pakausī, bet gan piecus vai desmit gadus nometnēs, pēc tam atgriezās un atguva tiesības? Tas ir kaut kāds dīvains genocīds," – atzīmēja eksperts.

Ziņu lente
0