Stabi par 646 tūkstošiem eiro: Latvijas un Lietuva norūpējušās par robežas stāvokli

© Oleksiy Naumov / Lithuania - Belarus BorderЛитовский пограничный столб
Литовский пограничный столб - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas un Latvijas savstarpēji izveidota komisija veiks valstu robežas inventarizāciju.

RĪGA, 11. aprīlis – Sputnik. Latvija un Lietuva plāno pusgada laikā izveidot komisiju un veikt valstu robežas inventarizāciju, vēsta Grani.lv.

Trešdien, 10. aprīlī, Lietuvas valdība nolēma vērsties pie prezidentes Daļas Gribauskaites ar lūgumu pilnvarot iekšlietu ministru Eimuti Misjūnu parakstīt vienošanos ar Latviju, kurš reglamentē savstarpēju kaimiņvalstu darbu šajā jomā.

На границе Латвии и России - Sputnik Latvija
Dari pats: uz Latvijas robežas ar Krieviju uzstādīti paštaisīti sensori

Savstarpēja Latvijas un Lietuvas komisija būs atbildīga par valsts robežas inventarizāciju, koordinēs tās atrašanās vietas, apzīmējumu un uzraudzības jautājumus.

Tiek atzīmēts, ka robežas inventarizācijas laikā tiks uzstādīti robežu apzīmējošie stabi, savukārt pati robežjosla tiks savesta kārtībā. Turklāt, Nacionālais zemes dienests 2020.-2022. gadā veiks ģeodēziskos mērījumus un kartogrāfiskos darbus.

Plānots, ka Latvijas un Lietuvas valsts robežas inventarizācijas vienošanās īstenošana izmaksās aptuveni 646 tūkstošus eiro. Taču tiek norādīts, ka lielākā daļa šo līdzekļu tiks iztērēta robežas stabu uzstādīšanai.

Turklāt, katru gadu robežas uzraudzības darbiem plānots piešķirt 69 tūkstošus eiro.

Latvija un Lietuva bez robežām

Iepriekš Latvija un Lietuva noslēdza vienošanos par neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanu pierobežas zonā.

Saskaņā ar vienošanos starp Latviju un Lietuvu, ātrās palīdzības brigādes varēs sniegt pakalpojumus cilvēkiem, kuri dzīvo kaimiņvalsts teritorijā, gadījumā, ja rodas draudi viņu dzīvībai. Runa ir par teritoriju līdz 20 kilometru attālumā no Lietuvas un Latvijas robežas.

Lietuvas veselības ministrs Aurēlijs Veriga atzīmēja, ka tā ir pirmā šāda veida vienošanās Lietuvai ar kaimiņvalsti. Viņš norādīja, ka gadījumā, ja citas valsts ātrā palīdzība var ierasties pie pacienta ātrāk, ir svarīgi dāvāt ārstiem iespēju palīdzēt cilvēkiem ne tikai pašu valsts teritorijā, bet arī pierobežas zonā.

Ziņu lente
0