Gaisa patruļas aizsegā NATO virs Baltijas atvērusi "atomlietussargu"

© REUTERS / Tim ChongASV GKS stratēģiskais bumbvedējs B-52
ASV GKS stratēģiskais bumbvedējs B-52 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Amerikas smagie stratēģiskie bumbvedēji B-52H, kuri spēj nest kodolieročus, aktīvi apgūst jauno karadarbības arēnu.

RĪGA, 9. aprīlis – Sputnik. Amerikas smago stratēģisko bumbvedēju B-52H klātbūtne Baltijas debesīs apdraud reģiona drošību – lidmašīnas, kuras spēj nest kodolieročus, aktīvi apgūst jauno karadarbības arēnu, raksta Krievijas ĀM Maskavas Valsts starptautisko attiecību institūta Militāri politisko pētījumu centra vadošais eksperts Vladimirs Kozins rakstā iknedēļas izdevumam "Zvezda".

100-летие Морской авиации России - Sputnik Latvija
Krievijas Su-27 divas reizes viesmīlīgi uzņēmuši ASV bumbvedējus virs Baltijas jūras

Martā NATO preses dienests paziņoja, ka Amerikas stratēģiskie kodolspēki nosūtījuši uz Eiropu sešus tālā darbības rādiusa smagos stratēģiskos bumbvedējus B-52H. Dubultās nozīmes lidmašīnu ierašanās tika pamatota ar mācību pasākumu sēriju Eiropas kontinentā. Seši B-52H un vairāk nekā 450 ASV Gaisa karaspēku karavīri 14. martā ieradās britu aviācijas bāzē Fērfordā.

Nav nekādu šaubu attiecībā uz to, ka minētie amerikāņu kodolraķešu nesēji apgūst līdz šim sev nezināmu karadarbības arēnu, uzsver autors. Pēc viņa sacītā, uz to norāda gan ASV smago stratēģisko bumbvedēju skaits, kuri iesaistīti lidojumos virs Baltijas jūras, gan to ierašanās armijas lidlaukā Emari, gan periodiskie lidojumi reģionā.

Autors norādīja, ka sarunā ar viņu viens no Latvijas Saeimas deputātiem apliecinājis, ka Pentagons nebūvē speciālas kodolieroču noliktavas Latvijā. "Varbūt, ka tiešām nebūvē, taču tas nenozīmē, ka uz norādīto kodolieroču piegādes līdzekļu klāja, kuri pieder Savienotajām Valstīm, to patiešām nav," norāda Kozins.

Taču NATO oficiālā pārstāve Oana Lungesku nosauca B-52H ierašanos par plānveida pasākumu un atzina, ka tas liecinot par ASV kodolaizsargu Eiropai.

Šī potenciālā kodolieroču elementa dēļ NATO misiju Baltijā var vērtēt kā "kodolkrīzi Baltijā", uzsvēra autors. Alianses valstu kara lidmašīnas aktīvi izmanto Latvijas, Lietuvas un Igaunijas gaisa telpu, kā arī šo valstu teritoriju pastāvīgai gaisa kara spēku bāzes dislokācijai, kuras atrodas netālu no Lielvārdes Latvijā, Zokņiem Lietuvā un Emari Igaunijā. Pēc ievērojamas modernizācijas visas trīs aviācijas bāzes ir kļuvušas daudzfunkcionālas – tās spēj uzņemt visu trīs tipu smagos stratēģiskos bumbvedējus, ko izmanto ASV GKS.

Истребитель Су-27 - Sputnik Latvija
Sociālajos tīklos tiek apspriests video, kurā Su-27 stingri pārtvēra NATO lidmašīnu

NATO GKS uzsāka "Baltijas gaisa patrulēšanas" (Baltic Air Policing) misiju pirms 15 gadiem. Tajā piedalās Beļģijas, Lielbritānijas, Ungārijas, Dānijas, Spānijas, Polijas, Portugāles, Rumānijas, ASV, Turcijas, Norvēģijas, Nīderlandes, Francijas un VFR GKS kara lidmašīnas. No 2014. gada, ASV sākušas izvietot savus smagos stratēģiskos bumbvedējus Eiropas kontinentā vismaz reizi gadā. Visu trīs tipu lidaparāri – В-1В, B-52H un В-2А – dislocēti Fērfordas bāzē.

Krievijas Aizsardzības ministrija informēja par  ASV GKS lidmašīnu lidojumu aktivizēšanos virs Baltijas jūras – pēdējo nedēļu laikā fiksēti vismaz desmit šāda tipa gadījumi. Saskaņā ar starptautiskajām tiesībām un 1972. gadā noslēgto vienošanos starp PSRS un ASV par incidentu pārtraukšanu atklātā jūrā un gaisa telpā virs tās kaujas dežūrā esošie Krievijas GKS ekipāžas identificē amerikāņu lidmašīnas debesīs virs Baltijas un pavada tās līdz brīdim, kad lidaparāti attālinās no Krievijas robežām.

Ziņu lente
0