Eksperts: Baltijai ir jāizvēlas – pārmaksāt, vai iztikt bez elektrības

© фото из архива автораСергей Кондратьев
Сергей Кондратьев - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc izstāšanās no BRELL Baltijas valstīs iespējama sarežģīta situācija enerģētikā. Tā var ietekmēt elektrības cenas lielākā patēriņa stundās, uzskata eksperts Sergejs Kondratjevs.

RĪGA, 6. aprīlis – Sputnik. Latvijas Valsts drošības dienests (VDD) publicējis pārskatu, kurā norādīta nepieciešamība gatavoties izejai no enerģētiskā loka BRELL, lai mazinātu nestabilas energopiegādes iespējamos riskus, vēsta Sputnik Lietuva.

VDD vērtē, ka tuvākajos gados kļūs aktuālāks jautājums par Baltijas valstu energosistēmu tālāku integrāciju vienotajā Eiropas tīklā, kā arī par tīklu jaudas palielināšanu starp Lietuvu un Poliju. Plānots, ka šis solis uzlabos Baltijas enerģētisko drošību.

Высоковольтные провода вдоль железной дороги - Sputnik Latvija
Krievija brīdina Baltiju par darba apstākļu izmaiņām BRELL sistēmā

Intervijā Sputnik Lietuva Enerģētikas un finanšu institūta vecākais eksperts Sergejs Kondratjevs pastāstīja, ka tamlīdzīga informācija pārskatā iekļauta ar mērķi apspriest jautājumu politiskā līmenī.

Eksperts atzīmēja, ka pēc izstāšanās no BRELL Baltijas valstīs iespējama sarežģīta situācija. Taču tām vairs neizdosies ātri pieslēgties pie Krievijas energosistēmas, jo šim nolūkam nāksies spert vairākus soļus atpakaļ.

"Patlaban tomēr Baltijas valstu energosistēma saņem vērā ņemamu daļu elektroenerģijas pa zemūdens kabeļiem no Zviedrijas, no Somijas. Ja tie kaut kādu iemeslu izies no ierindas vai pat kāda tīkla plānveida remonta gadījumā, pie tam pieaugot iekšējam patēriņam, būs visai sarežģīti segt pēkšņo patēriņa palielinājumu. Un patiesībā nebūs, kur ātri saņemt šo elektroenerģiju," – viņš norādīja.

Kondratjevs atzīmēja, ka šajā gadījumā Baltijas valstīm būs divi rīcības varianti.

"Domājams, Baltijas valstīm būs alternatīva – paredzēt reglamentu patērētāju daļas atslēgšanai, elektroenerģijas piegādes ierobešojumiem kaut kādās maksimumstundās, maksimumslodzes apstākļos. Nedomāju, ka tas notiks bieži, taču tas ir iespējams. Vai arī viņiem nāksies radīt rezerves jaudas, pārsvarā – siltumenerģētikā.

Tādā gadījumā patērētājiem jābūt gataviem tam, ka maksimumstundās viņi par elektroenerģiju maksās daudz vairāk nekā tagad, jo elektroenerģijas importa iespēja no Krievijas, no Baltkrievijas būs slēgta," – atgādināja eksperts.

Baltijas valstis plāno izstāties no BRELL (Baltkrievija, Krievija, Igaunija, Latvija, Lietuva) enerģētiskā loka līdz 2025. gadam.

Ziņu lente
0