Lietuvas aizsardzības ministrs lūdzis NATO "veltīt lielāku uzmanību" Kaļiņingradai

© AFP 2023 / Petras MalukasМинистр обороны стран Балтии и США на встрече в Вильнюсе
Министр обороны стран Балтии и США на встрече в Вильнюсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas AM vadītājs atzīmēja arī Krievijas ciešo sadarbību ar Baltkrieviju – pēc viņa domām, tā nodrošinās ātru karaspēka izvēršanu Baltkrievijas teritorijā.

RĪGA, 23. marts – Sputnik. Lietuvas aizsardzības ministrs Raimunds Karoblis paziņoja, ka nevajag "sajaukt" Ķīnas un Krievijas nestos "draudus", vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz LRT.

"Problēma ir tā, ka mēs jaucam Krievijas konvencionālos draudus ar Ķīnas konkurences draudiem," – Karoblis apgalvoja preses konferencē, kas bija veltīta Lietuvas dalības NATO 15. gadadienai.

Ministrs skaidroja, ka Ķīna visus apsteidz dažādās ekonomikas un tirdzniecības jomās, pārkāpj Pasaules tirdzniecības organizācijas noteikumus un nedod vienlīdzīgas konkurences iespēju iekšējā tirgū.

Politiķis atzīmēja, ka Lietuva aktīvi seko Krievijas un Baltkrievijas sadarbībai. Viņš apliecināja, ka patlaban Baltkrievijā nav jaunu Krievijas armijas bāzu, lai gan, pēc viņa domām, tiek meklētas iespējas tās veidot.

"Valstu militārā integrācija nerada šaubas, it īpaši militārās vadības jomā," – paziņoja Karoblis.

Ministrs norādīja, ka Lietuva iegādājas lielu apjomu bruņojuma no saviem partneriem, taču tai, tāpat kā Polijai trūkst amunīcijas. Viņš paskaidroja, ka bruņojuma iepirkumi saistīti ar alianses stratēģiju, kas esot spiesta ņemt vērā Krievijas "draudus".

"Pēc ilgstošām NATO reformām, kad to bija novājinājusi cīņa ar terorismu Eiropā, (..) tā atgriežas pie savas klasikas – kolektīvās aizsardzības Eiropā," – apgalvoja ministrs.

Pēc viņa vārdiem, Lietuva cenšas panākt, lai NATO veltītu lielāku uzmanību Kaļiņingradas apgabalam, kur dislocēta Krievijas kara tehnika.

Baltijas politiķi bieži ierosina apsargāt reģionu pret "draudiem no Austrumiem". Visas Baltijas valstis ir NATO locekles, to teritorijā pastāvīgi notiek alianses mācības.

Выход кораблей Балтийского флота в море в рамках учений Запад-2017 - Sputnik Latvija
Igaunija no jauna vērtē Krievijas "draudus" Baltijas valstīm

2018. gada rudenī Lietuvas Seima pieņēma rezolūciju, kuras mērķis ir palielināt karavīru skaitu starptautiskajās mācībās un operācijās.

Vašingtona ir Viļņas stratēģiskais partneris aizsardzības jomā. ASV palielina militāro atbalstu Lietuvai, bet tā iegādājas militāro tehniku ASV. Virkne ekspertu vērtē, ka Vašingtona cenšas par lielu naudu pārdot Baltijas valstīm "kara metāllūžņus", kas nekam nav derīgi.

Pagājušā gada nogalē Krievijas ĀM oficiālā pārstāve Marija Zaharova atgādināja, ka Lietuvā, Latvijā, Igaunijā un Polijā pie Krievijas robežām tiek koncentrēti NATO karavīri un tehnika.

Avīzes "Komsomoļskaja pravda" militārais komentētājs, atvaļinātais pulkvedis Viktors Baraņecs intervijā Sputnik Lietuva atzīmēja, ka pēdējos gados NATO aviācijas lidojumi pie Krievijas robežas palielinājušies astoņas reizes, bet mācības rit bez pārtraukuma. Pulkvedis uzsvēra, ka Krievija vērīgi seko visiem manevriem, jo tie norit Krievijas robežu tiešā tuvumā.

Ziņu lente
0