Lietuvā notiks referendums par deputātu skaita samazināšanu

© Lietuvos Respublikos SeimasЗал заседаний Сейма Литвы, архивное фото
Зал заседаний Сейма Литвы, архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvā norisinās valdības valsts aparāta samazināšanas programma.

RĪGA, 15. februāris – Sputnik. Lietuvas Seims apstiprinājis referenduma rīkošanu par deputātu skaita samazināšanu, vēsta Sputnik Lietuva.

Šobrīd Seimā ir 141 deputāts. Paredzēts samazināt to skaitu līdz 121. lai to izdarītu, jāveic grozījumi Lietuvas Konstitūcijas 55. pantā.

Здание сейма Литвы с автомобилем полиции - Sputnik Latvija
Lietuvā cenšas noskaidrot, kāpēc policistiem ievajadzējušies jaunākie iPhone

Par grozījumu iniciatoru kļuva valdošā partija "Lietuvas Zemnieku un zaļo savienība". Partijas līderis Ramūns Karbauskis paziņoja, ka šāds lēmums atbilst valdības valsts aparāta samazināšanas programmai, kas tostarp skar arī Seimu.

Pēc projekta prezentēšanas par grozījumu veikšanu nobalsoja 58 deputāti, 42 bija pret un divi atturējās.

Referendumu plānots sarīkot 12. maijā kopā ar Lietuvas prezidenta vēlēšanu pirmo kārtu.

1992. gadā, kad tika pieņemta Konstitūcija, Lietuvā dzīvoja vairāk nekā trīsarpus miljoni cilvēku. Šodien oficiāli Lietuvā dzīvo nedaudz vairāk nekā 2,8 miljoni iedzīvotāju. Strauja valsts iedzīvotāju skaita samazināšanās ir viena no galvenajām republikas problēmām.

Здание сейма Литвы - Sputnik Latvija
Lietuva zaudē aptuveni 200 miljonus eiro valdības ofisu remontam

Lietuvas Seims cilvēku skaita ziņā ir lielākais Baltijā. Latvijas Saeimā ir 100 deputāti, savukārt Igaunijas Rīgikogu – 101.

Visvairāk deputātu ir Visķīnas tautas pārstāvju sanāksmē, tajā sēž 2980 cilvēki. Savukārt vismazāk – Pāvesta Vatikāna lietu komisijā, tajā ir vien septiņi cilvēki. Indijas parlamentā katrs deputāts pārstāv vairāk nekā pusotru miljonu vēlētāju, Eiroparlamentā – 656 tūkstošus, savukārt Pitkērnas salas padomē uz katriem pieciem iedzīvotājiem ir viens deputāts.

Ziņu lente
0