Latvija un Igaunija atteicās atslēgties no BRELL jūnijā

© Sputnik / Сергей Мальгавко / Pāriet pie mediju bankasЛинии электропередачи
Линии электропередачи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija veiks Kaļiņingradas apgabala energosistēmas testa atslēgšanu no tā dēvētā BRELL enerģijas loka agrāk, nekā to plānojusi izdarīt Baltija.

RĪGA, 5. februāris – Sputnik. Latvija un Igaunija šī gada jūnijā neveiks Baltijas valstu energosistēmu darbības izmēģinājumus izolētā režīmā, par to ar Nord Pool biržas starpniecību paziņoja elektroenerģijas apgādes sistēmu operatori "Augstsprieguma tīkls" (AST) un Elering, vēsta Baltic Course.

Transformatoru apakšstacijas un elektropārvades līnija - Sputnik Latvija
Igaunija pieļauj Baltijas izstāšanās termiņa pagarināšanu no BRELL

Izmēģinājumi tiek atlikti uz nenoteiktu laiku. Kā iemeslu šādam lēmumam operatori nosaukuši Krievijas lēmumu sarīkot šādus izmēģinājumus Kaļiņingradas apgabalā agrāk nekā Baltijas valstīs – maija beigās.

Baltijas valstu energosistēmu desinhronizācija ar Kreivijas energosistēmu ir ieplānota 2025. gada 1. janvārī, republikas pievienosies kontinentālās Eiropas elektrotīklam. Šobrīd Latvijas, Lietuvas un Igaunijas energosistēmas strādā sinhronā režīmā ar pēcpadomju energosistēmu tā dēvētajā BRELL lokā.

Apstiprinātais scenārijs paredz veikt sinhronizāciju caur pašreizējo savienojumu LitPol Link un jauno jūras kabeli starp Lietuvu un Poliju, kā arī sinhronajiem kompensatoriem, kuri tiks iekārtoti visās Baltijas valstīs.

Šobrīd Kaļiņingradas apgabala energosistēmas saikne ar pārējo Krievijas daļu tiek īstenota cauri Baltkrievijas, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas elektrotīkliem. Reģiona enerģētisko neatkarību nodrošinās četras jaunas elektrostacijas, kuru summārā jauda būs ap 1 GW. KF Enerģētikas ministrijas vadītāja vietnieks Andrejs Čerezovs 26. decembrī paziņoja, ka Kaļiņingradas apgabala energosistēmas darbības testēšana izolētā režīmā plānota 2019. gada maijā.

Линии электропередач - Sputnik Latvija
Eksperts: Baltijas izstāšanās no BRELL draud ar elektroenerģijas cenu divkāršu kāpumu

2018. gada jūnijā Baltijas valstis, Polija un Eiropas Komisija Briselē parakstīja politisko vienošanos par Baltijas valstu elektrotīklu sinhronizāciju ar kontinentālās Eiropas tīkliem. Līdz 2025. gadam Baltijas valstīm būs līdz galam jāiziet no BRELL (Baltkrievija, Krievija, Igaunija, Latvija, Lietuva) enerģijas loka. Eiropas Komisija piešķīrusi Baltijas valstīm 323 miljonus eiro republiku energosistēmu sinhronizācijas projekta ietvaros ar kontinentālās Eiropas tīkliem.

Ziņu lente
0