Lietuva iesūdzēs tiesā ES jautājumā par finansiālo palīdzību zemniekiem

© Sputnik / Константин Чалабов / Pāriet pie mediju bankasУборка капусты
Уборка капусты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisijas auditori slikti saskaitījuši Lietuvas fermerus un nav izmaksājuši valstij pietiekami lielu naudas summu.

RĪGA, 1. februāris – Sputnik. Lietuva iecerējusi pārsūdzēt Eiropas Savienības tiesā Eiropas Komisijas lēmumu samazināt valsts finansiālo atbalstu, vēsta Sputnik Lietuva.

ES programma paredzēja palīdzību preču ražošanas jomā nodarbinātajiem fermeriem, kuri plāno pirms termiņa iziet pensijā. Finansiālais atbalsts Lietuvai bija samazināts vairāk nekā par 1,9 milj. eiro. EK auditori norādīja, ka tas noticis, jo pieteikumu atlases laikā tās slikti pārbaudītas.

Свиньи в стойле - Sputnik Latvija
Lietuvā apvainojušies, ka Beļģija "veļ" vainu par ĀCM uz Baltiju

Lietuvas Lauksaimniecības ministrijas Nacionālā maksājumu aģentūra saviem spēkiem pārbaudīja iesniegtos pieteikumus, ņemot vērā saņemtās piezīmes. Rezultātā noskaidrojās, ka prasībām neatbilstošie pieteikumu iesniedzēji nodarījuši mazākus zaudējumus fondam kontroles trūkuma dēļ.

2015. gadā Lietuva saņēma finanšu grozījumus 5% apmērā no kompensācijām, kas fermeriem izmaksātas 2010.-2013. gg.

Pēc tam Lietuvas valdība vērsās ES tiesā, taču prasība tika noraidīta pērnā gada novembrī. Lietuva nepiekrita tiesas lēmumam, jo retrospektīvās pārbaudes konstatēja trūkumus vērtēšanas sistēmā, un finanšu labojums 5% apmērā ir nepropocionāls zaudējumiem, kas nodarīti ES fondiem.

Lauksaimnieki Baltijas valstīs saņem mazākās subsīdijas Eiropā – aptuveni 50% no vidējiem maksājumiem ES. Tiešie maksājumi viņiem sastāda 100 eiro par hektāru, savukārt Nīderlandē, vienā no bagātākajām ES valstīm, šī summa sasniedz 400 eiro par hektāru. Maksājumi par "zaļajām tehnoloģijām", kas sekmē apkārtējās vides aizsrdzību, fermeriem Baltijā arī ir zemākas par 30-40%.

Ziņu lente
0