Lietuvā atļāva atzīt ārvalstīs reģistrētas viendzimuma laulības

© AFP 2023 / Barbara LABORDEОднополый брак
Однополый брак - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievs, kurš noslēdzis laulību ar lietuvieti ārzemēs, tagad var saņemt uzturēšanās atļauju republikā.

RĪGA, 12. janvāris – Sputnik. Konstitūcijas tiesa (KT) paziņojusi, ka Baltijas republikas varasiestādēm ir jāpiešķir uzturēšanās atļauja ārzemniekam, kurš noslēdzis viendzimuma laulību citā valstī ar lietuvieti, lai gan Lietuvā šādi precētie pāri netiek atzīti pēc likuma, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Lietuvas KT preses dienestu.

Pēc tiesas domām, ierobežojums viendzimuma ģimenes apvienošanai nesaskaņojas ar likuma pantiem, kas attiecas uz diskriminācijas aizliegšanu un cilvēka goda un cieņas aizsardzību.

LGBT karogs - Sputnik Latvija
"Mozaīka": Latvijai nāksies atzīt viendzimuma pāru tiesības

"Nevar attaisnot tādas tiesiskās normas, saskaņā ar kurām, tik pēc dzimuma identitātes un (vai) uz seksuālās orientācijas pamata ārzemniekam tiktu aizliegts ierasties Lietuvā un dzīvot šeit kopā ar citu viņa ģimenes locekli," - norādīts paziņojumā.

LGBT sabiedrības pārstāvis Tomass Vitauts Raskēvičs no Viļņas mēra vēlēšanu štāba uzreiz reaģēja uz paziņojumu par to.

"Kaut arī Lietuvas premjerministrs sauc LGBT sabiedrības locekļus par "šiem cilvēkiem", Konstitūcijas tiesa atzīst ne vien seksuālo orientāciju, bet arī seksuālo identitāti. <…> Es apsveicu abus šos vīriešus," - uzrakstīja viņš Facebook.

Lietuvas Galvenajā administratīvajā tiesā tika izskatīta lieta, kurā Baltkrievijas pilsonis, kurš noslēdzis laulību ar Baltijas republikas pilsoni Dānijā, apstrīd Migrācijas departamenta lēmumu nepiešķirt viņam uzturēšanās atļauju Lietuvā.

KT paskaidroja, ka likums, kurš nosaka ārzemnieku tiesību stāvokli, neaizliedz izsniegt atļaujas uz laulības pamata, kuru viendzimuma personas noslēgušas ārzemēs.

Saskaņā ar Migrācijas departamenta izmantoto praksi, homoseksuālistiem, kuri reģistrējuši laulību ārzemēs, nebija tiesību pārcelties uz Lietuvu pie sava laulātā. Atsakoties izsniegt uzturēšanās atļauju, departaments uzsvēra, ka Lietuva neatzīst viendzimuma laulības un viendzimuma kopdzīvi.

Ziņu lente
0