Nav naudas respiratoriem: ugunsdzēsēji Lietuvā pieprasa reformas

© Sputnik / Ирина Калашникова / Pāriet pie mediju bankasКадры с места тушения пожара
Кадры с места тушения пожара - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvas Ugunsdrošības departamenta darbinieki spiesti likvidēt ugunsgrēkus ar vecu tehniku, turklāt niecīgo algu dēļ trūkst kvalificēta personāla.

RĪGA, 9. decembris – Sputnik. Ugunsdzēsēji Lietuvā pieprasa reformas savā darba sfērā zemās algas, darbinieku trūkuma un novecojušās tehnikas dēļ, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz LRT.

Lietuvas Ugunsdrošības departamenta (VPGT) darbinieki jau ne pirmo gadu pieprasa reformas, ņemot vērā to, ka komandām bieži trūkst elementāra ekipējuma un drošības līdzekļu. Vietām zemo algu dēļ vērojams darbinieku trūkums. Ugunsdzēsēji norāda, ka lielākajai daļai darbinieku ir tikai viens ekipējuma komplekts, turklāt ierasties ugunsgrēka vietā nākas pat 35 gadus vecās automašīnās.

Jonišķu Ugunsdzēsības dienesta priekšnieks Virgins Vasiļūns pastāstīja, pa pašvaldība nevar atrast naudu jauniem respiratoriem.

"Tā ir ļoti maza nauda salīdzinājumā ar cilvēka dzīvību. Nevaru pateikt precīzi, taču tie ir daži desmiti tūkstošu eiro, ne vairāk kā 50 tūkstoši. Par šo summu var nodrošināt respiratorus komandām un apmācīt personālu," – teica V.Vasiļūns.

Jonišķu rajona mērs Ģedimins Čepulis, komentējot viņa teikto, paziņoja, ka tādas naudas pašvaldībai nav, turklāt vajagot izlemt, vai patiešām tādas ugunsdzēsēju komandas ir vajadzīgas.

Здание Правительства Литвы - Sputnik Latvija
Lietuvas skolotāji trīs naktis pavadīja Izglītības ministrijā un gāza ministri

VPGT direktors Ķēstis Lukošs savukārt atzīmēja, ka problēmu ne vienmēr rada modernas tehnikas trūkums. Viņaprāt, ugunsdzēsēju komandu garāžas dažos administratīvajos centros papildinātas ar modernu tehniku. Taču aizvien grūtāk atrast cilvēkus, kuri strādās ar šo tehniku, jo algas ir zemas.

Valsts premjerministrs Sauļus Skvernelis paziņoja, ka nepieciešama šīs nozares reorganizācija. Viņš norādīja, ka, optimizējot ugunsdzēsības punktu tīklu, būtu vieglāk atrast līdzekļus un iepirkt iekārtas.

"Pēc būtības, jāmaina kolhozu laikā veidotais – katrā kolhozā bija ugunsdzēsēju depo, kas veica noteiktus minimālos darbus. Bez šīm izmaiņām nekas nenotiks, jo naudas trūkums ir milzīgs," – skaidroja Skvernelis.

Viņš pastāstīja, ka pagaidām algu pielikumiem valsts var atvēlēt tikai nelielu summu. Skvernelis norādīja, ka ugunsdzēsēju algas pieaugs aptuveni par 100 eiro.

Pēdējo triju gadu laikā ugunsdzēsēju alga pieaugusi par 20%. Patlaban vidējā alga sastāda 721 eiro. Rajonos darba apmaksa ir vēl zemāka – apmēram 500 eiro.

Ziņu lente
0