Danske Bank vadītājs atkāpies no amata pēc naudas atmazgāšanas skandāla Igaunijā

© Foto : danskebankDanske Bank
Danske Bank - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Danske Bank filiāle Igaunijā tiek turēta aizdomās par nerezidentu vērienīgu naudas atmazgāšanu. Iekšējās izmeklēšanas rezultātā banka atteikusies no peļņas 200 miljonu eiro apmērā.

RĪGA, 19. septembris — Sputnik. Danske Bank galvenais ofiss Kopenhāgenā publicējis iekšējās izmeklēšanas rezultātus par domājamo naudas atmazgāšanu Igaunijas filiālē, vēsta Sputnik Igaunija.

Danske Bank filiāle Igaunijā tiek turēta aizdomās par vērienīgu naudas atmazgāšanu, kas nelikumīgi izvesta no Krievijas un citām pēcpadomju valstīm laika periodā no 2007. līdz 2015. gadam.

Евро - Sputnik Latvija
Naudas atmazgāšanas apkarotāji nokļuvuši līdz Maltai

Virkne mediju vēsta, ka caur Igauniju plūdušo finansiālo līdzekļu apjoms mērojams miljardos — izdevums The Wall Street Journal pastāstīja, ka kopējais Igaunijas nerezidentu veikto aizdomīgo darījumu apjoms Danske sastāda aptuveni 150 miljardus eiro.

Līdztekus Danske Bank iekšējai izmeklēšanai Dānijā un Igaunijā tika ierosinātas krimināllietas par naudas līdzekļu atmazgāšanu.

Iekšējās izmeklēšanas gaitā tika izanalizēti 6200 klienti, kuru vidū lielākā daļa atzīta par "aizdomīgiem". Bankas publicētā informācija liecina, ka izmeklēta tiek aptuveni 15 tūkstošu Igaunijas nerezidentu darbība, kuru maksājumu kopsumma sastādījusi aptuveni 200 miljardus eiro.

Izmeklēšanas gaitā noskaidrojās, ka bankas vadība, ieskaitot direktoru padomi un iestādes vadītāju, savas juridiskās saistības nav pārkāpusi. Vienlaikus "tika sperti vairāki soļi pret pašreizējiem un bijušajiem darbiniekiem" Igaunijā un Dānijā, kuri veicināja aizdomīgās transakcijas. To starpā ir brīdinājumi, atlaišana, bonusu anulēšana un informācijas sniegšana varasiestādēm par viņu darbībām.

Lielākā daļa šo darbinieku un menedžeru Danske Bank vairs nestrādā," — informēja bankas vadība.

Amatu zaudējis arī Danske Bank vadītājs Tomass Borgens — viņš atkāpies no amata, negaidot izmeklēšanas rezultātus.

Eiro - Sputnik Latvija
Putniņš: "Netīrā" nauda neieradās no Mēness, to apstrādāja vairākās Eiropas valstīs

"Danske bank nav tikusi galā ar saviem pienākumiem lietā par iespējamo naudas atmazgāšanu Igaunijā. Es to dziļi nožēloju," — apliecināja Borgens.

Danske bijušais vadītājs uzsvēra, ka atkāpšanos no amata uzskata par labāko lēmumu, lai arī neatkarīgā izmeklēšana apliecināja, ka viņš savas juridiskās saistības izpildījis. Tomass Borgens turpinās pildīt savus pienākumus, līdz tiks iecelts jauns Danske Bank vadītājs.

Tāpat Danske Bank bija spiesta atteikties no peļņas 200 miljonu eiro apmērā, kas gūta Igaunijas filiālē veikto aizdomīgo darījumu rezultātā. Par "apšaubāmo" naudu tiks nodibināts fonds palīdzības sniegšanai cīņā ar starptautisko finansiālo noziedzību, tostarp arī naudas atmazgāšanu.    

Ziņu lente
0