"1991. gada 13. janvāra lietas" figurants Lietuvā nosaukts par politikas ķīlnieku

© Sputnik / И. Носов / Pāriet pie mediju bankasМитинг во время январских событий в Вильнюсе
Митинг во время январских событий в Вильнюсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jurija Meļa advokāts uzsvēra, ka Lietuva izvirzījusi Meļam nepamatotas apsūdzības, pārkāpjot fundamentālos tiesību principus.

RĪGA, 12. septembris – Sputnik. Advokāte Gaļina Kardanovska, kura uzņēmusies par 1991. gada 13. janvāra traģiskajiem Viļņas notikumiem apsūdzētā atvaļinātā pulkveža Jurija Meļa aizstāvību, uzstājās Viļņas apgabaltiesā, vēsta "Parlamentskaja gazeta".

Rīgas OMON karavīri Doma laukumā 1991. gada augustā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Rīgas OMONa komandieris: es būtu varējis kļūt par diktatoru

Kardanovska uzsvēra, ka viņas aizstāvamais kļuvis par politiskās lietas upuri un ķīlnieku, turklāt pati lieta ir politizēta.

Advokāte atzīmēja, ka Lietuva izvirzījusi Meļam nepamatotas apsūdzības, pārkāpjot fundamentālos tiesību principus.

"Kriminālvajāšana ir jāpārtrauc. Nav savākti neapstrīdami un droši pierādījumi," – apliecināja Kardanovska.

Advokāte uzsvēra, ka Meļs nebīstas no atbildības, taču Lietuvas tiesai ir "jānovērtē notikumi tā, kā tie bija".

Jurija Meļa lieta

Krievijas pilsonis, bijušais Padomju armijas karavīrs Jurijs Meļs tika arestēts Lietuvā 2014. gada martā. Viņš apsūdzēts par to, ka viņš bijis tanka komandieris 1991. gada 13. janvārī traģisko notikumu laikā pie Viļņas televīzijas torņa, kad sadursmes laikā gāja bojā 14 cilvēki un vairāk nekā 600 tika ievainoti. Apsūdzētāji pieprasa piespriest Meļam brīvības atņemšanu uz 16 gadiem.

Tiesneša āmurs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Lietuvas Augstākā tiesa izskata bijušā omonieša Mihailova advokātu sūdzību

Lietuvas prokuratūra apgalvo, ka pie televīzijas torņa bojāgājušos cilvēkus nogalinājuši padomju karavīri. PSRS pusē bijušie notikumu dalībnieki apgalvoja, ka apšaudi sākuši provokatori, kuri atklāja uguni pa iedzīvotājiem no kaimiņu māju jumtiem.

Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs atzīmēja, ka tiesas procesā "13. janvāra lietā" pārkāptas starptautiskās tiesības un valsts iekšējie kriminālās likumdošanas akti, procesa dalībniekiem izvirzītas apsūdzības saskaņā ar pantiem, kuri tolaik nepastāvēja. Diplomāts uzsvēra, ka apsūdzība nav uzrādījusi pierādījumus, kuri apliecinātu, – upuri patiešām gājuši bojā no padomju karavīru rokām.

Šī gada jūlijā Krievijas Izmeklēšanas komiteja ierosinājusi lietu pret Lietuvas prokuroriem un tiesnešiem sakarā ar nevainīgu cilvēku saukšanu pie atbildības lietā par notikumiem Viļņā 1991. gadā.

Ziņu lente
0