Lietuvas Banka brīdinājusi par iespējamo pārtikas un apkures cenu pieaugumu

© Pixabay / Myriams-FotosPiena produkti
Piena produkti - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sausuma dēļ ievākto nelielo ražu lauksaimnieki centīsies kompensēt ar augstākām cenām, turklāt augošais dabasgāzes pieprasījums pasaulē var novest pie apkures cenu pieauguma.

RĪGA, 11. septembris — Sputnik. Gada nogalē var pieaugt maizes izstrādājumu, gaļas produktu un dārzeņu cenas, bet nākamā gada sākumā — aplures izmaksas, vēsta Lietuvas Banka.

Prognozes publiskojis Lietuvas Bankas Makroekonomikas un prognožu nodaļas vecākais ekonomists Pauls Morkuns, vēsta Sputnik Lietuva.

Spuldzīte - Sputnik Latvija
Elektroenerģijas cenas Igaunijā pieaugušas vaiāk nekā par pusi

Speciālists atzīmējis: lai arī inflācija valstī ir palēninājusies, nepatīkamu pārsteigumu var sagādāt dabas "niķi". Karstuma dēļ Lietuvā, tāpat kā daudzās citās Eiropas valstīs, ievākta slikta labības raža. Šī iemesla dēļ iespējama graudu un maizes izstrādājumu cenas palielināšanās. Līdz ar šo preču sadārdzināšanos var augt arī gaļas produktu cenas. Morkuns norādīja, ka tāds pats scenārijs iespējams arī dārzeņu cenu aspektā.

Ņemot vērā augošo dabasgāzes pieprasījumu Āzijā un Eiropā, kā arī citus faktorus, pieaugušas dabasgāzes importa cenas, tāpēc no nākamā gada sākuma var sadārdzināties gāze, atzīmēja ekonomists. Turklāt šogad cietais kurināmais vidēji ir par 20% dārgāks nekā pērn, tāpēc līdztekus augošajām dabasgāzes cenām tas var ietekmēt apkures cenas patērētājiem.

Bankas speciālists vērtēja, ka pakalpojumu cenas valstī turpinās vienmērīgi augt — šo faktoru ietekmē ātri augošā vidējā alga.

Morkuns uzsvēra, ka šogad dīzeļdegviela ir par piektdaļu dārgāka nekā pērn, benzīna cena augusi par 15%. Šo cenu pieaugums skaidrojams ar spriedzi ASV un Irānas attiecībās, kā rezultātā šogad aug naftas cenas.    

Ziņu lente
0