Naža dūriens mugurā: Lietuva apvainojusies uz Latviju par rēķinu 82 milj. eiro apmērā

CC0 / Unsplash / Разобранная железная дорога
Разобранная железная дорога - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva uzskata, ka Latvijas prasība izmaksāt kompensāciju par sliežu ceļu, kas izjaukts pirms 10 gadiem, saistīta ar gaidāmajām Saeimas vēlēšanām.

RĪGA, 5. septembris — Sputnik. Lietuvas satiksmes un transporta ministrs Roks Masjulis nosaucis par "naža dūrienu mugurā" Latvijas dzelzceļnieku prasību izmaksāt kompensāciju vairāk nekā 82 miljonu eiro apmērā par izjaukto sliežu ceļu posmā Mažeiķi-Reņģe, vēsta rus.tvnet.lv.

3. septembrī "Lietuvos gelezinkeliai" (Lietuvas dzelzceļš) informēja, ka saņēmusi no "Latvijas dzelzceļa" (LDz) prasību samaksāt kompensāciju par nesaņemto peļņu laika periodā, kad atzarojums netika izmantots. Dienu vēlāk kļuva zināms, ka LDz meitasuzņēmums "Ldz Cargo" arī pieprasa kompensāciju 25,4 miljonu eiro apmērā.

"Tā ir ļoti agresīva stila demonstrācija, es pat teiktu, ka to var dēvēt par naža dūrienu mugurā. Bieži pirms summas paziņošanas notiek pārrunas, diskusijas, tiek atspoguļota pozīcija, uzklausīta otra puse. Šeit situācija neatgādina konsekventu darbu, manās acīs tas ir politisks izmisums," – paziņoja Lietuvas satiksmes un transporta ministrs Roks Masjulis.

Viņš piebilda, ka Latvijas uzņēmumu prasības uzskata par nedraudzīgu žestu.

"Nākamā mēneša sākumā Latvijā notiks Saeimas vēlēšanas. Uzskatu, ka pašlaik ir jāpagaida un pēc vēlēšanām jārunā ar tiem, kas var izlemt šos jautājumus," – norādīja Masjulis.

Dzelzceļa iecirkni starp Mažeiķu pilsētu Lietuvā un Reņģi Latvijā Lietuva demontēja 2008. gadā, aizbildinoties ar remontu, kas nav noslēdzies pat desmit gadus vēlāk. 20 kilometrus garais dzelzceļa iecirknis iedragāja Latvijas tranzītu un ļāva Klaipēdas ostai palielināt kravu apgrozījumu, jo tas ir īsākais ceļš no Mažeiķu naftas pārstrādes rūpnīcas uz ostām Latvijā un Igaunijā.

Нефтеперерабатывающее предприятие - Sputnik Latvija
Daļa, Krievija ir gatava nopirkt Mažeiķus: kā Polija šantažē Lietuvu

2011. gadā Polijas uzņēmums Orlen, kas kontrolē Mažeiļu rūpnīcas kravas plūsmas un piegādā degvielu Latvijai, iesniedza sūdzību EK, apsūdzot "Lietuvos gelezinkeliai" (Lietuvas dzelzceļu) negodīgā konkurencē. 2013. gada martā EK sāka oficiālo izmeklēšanu, kuras rezultātā Lietuvas uzņēmumam tika piespriests sods 27,87 miljonu eiro apmērā, turklāt tika uzlikta saistība atjaunot ceļus.

Augusta vidū iecirknī tika novietota pirmā "simboliskā sliede", kas apliecināja – atzarojums tiks atjaunots.

Ziņu lente
0