Lietuva varētu palīdzēt Latvijai cīņā par sniega krabi

CC BY 2.0 / Jon-Eric Melsæter / We got crabsСнежный краб или краб-стригун
Снежный краб или краб-стригун - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Arī Lietuva ieinteresējusies par iespēju ķert sniega krabi Špicbergenas ūdeņos un varētu atbalstīt šajā jautājumā Latviju.

RĪGA, 29. augusts – Sputnik. Lietuva izskata iespēju pievienoties Latvijas cīņai par tiesībām ar Eiropas Komisiju strīda atrisinājumā par tiesībām ķert krabjus Norvēģijas Špicbergena arhipelāga ūdeņos, vēsta Baltic Course.

Треска - Sputnik Latvija
Dānijas politika apdraud Baltijas mencu

Lietuvas lauksaimniecības viceministrs Dariuss Ļutiks atgādināja, ka Norvēģija kopš 2016. gada neļauj Eiropas Savienības kuģiem ķert krabjus šajā zonā.

"Lietas būtība ir tajā, ka Latvijai ir strīds ar Norvēģijas Karalisti par iespēju zvejot Špicbergenas ūdeņos. Saskaņā ar starptautiskajiem līgumiem, gan Latvija, gan Lietuva var iegūt šādu iespēju, jo tām ir uz to tiesības," — pateica Ļutiks.

Latvija ir neapmierināta ar to, ka Eiropas Komisija vairāk nekā divu gadu laikā nav spējusi atrisināt strīdu un uzskata, ka tam jābūt risinātam tiesā.

"Eiropas Savienība atbalsta Latvijas un citu valstu pozīciju, taču tā nav veikusi nekādus pasākumus šī strīda atrisināšanai tiesas ceļā. Šis jautājums netika atrisināts ar notu apmaiņu, pārrunām," — pateica ministra vietnieks.

Trešdien Lietuvas Ministru Kabinets apspriedīs, vai ir vērts atbalstīt Latviju tiesā.

"Arī Lietuva vēlētos pievienoties šai lietai, jo tas ietekmē Lietuvas saimniecības subjektus, konkurētspēju un tiesību intereses. Mēs uzskatām, ka Norvēģijas pozīcija ir netaisnīga," — pateica Ļutiks.

Министр земледелия Латвии Янис Дуклавс - Sputnik Latvija
Dūklavs Briselē mēģinās vienoties par aizturēto Latvijas zvejnieku kuģi

Norvēģijas un ES 1920. gadā parakstītās Norvēģijai piederošās Špicbergenas vienošanās traktējums atšķiras. Norvēģija uzskata, ka tai pieder ekskluzīvās tiesības izlemt jautājumus par zvejošanu jūras dzelmē pie salām, kur dzīvo krabji, taču ES tam nepiekrīt un izsniedz krabju zvejošanas licences šajā zonā pēc saviem uzskatiem.

2017. gada janvāra sākumā Norvēģijas varasiestādes aizturēja Latvijas zvejniecības kuģi "Senators", kurš ķēra sniega krabjus Špicbergenas ūdeņos. Pēc šī incidenta Latvijas Ārlietu ministrija iesniedza Norvēģijai notu ar prasību atbrīvot kuģi, kā arī neierobežot zvejošanu, kas tiek īstenota atbilstoši starptautiskajam līgumam. Norvēģijas kroņprinča Hokona vizīte Rīgā, uz kuru tika liktas lielas cerības, nepalīdzēja atrisināt problēmu.

Daži speciālisti uzskata, ka krabju ķeršanas strīds varētu ietekmēt arī naftas un gāzes ieguvi šajā zonā.

Ziņu lente
0