Lietuvā ierosināti jauni liegumi smēķētājiem

© Foto : pixabayCigarete
Cigarete - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības aizsardzības ministrija plāno aizliegt smēķēšanu kafejnīcu verandās un daudzdzīvokļu māju balkonos.

RĪGA, 26. augusts — Sputnik. Lietuvas Veselības aizsardzības ministrija ierosinājusi paplašināt vietu sarakstu, kurās smēķēšana ir aizliegta, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz ziņu dienestu LRT TV.

Ministrija ierosinājusi aizliegt smēķēšanu kafejnīcu verandās un daudzdzīvokļu māju balkonos.

Контрафактные сигареты. - Sputnik Latvija
Spēcīgs trieciens nelegālo cigarešu tirdzniecībai Latvijā

Ziņu dienests informēja, ka iedzīvotāji un uzņēmēji uzskata šos pasākumus par neefektīviem un nepamatotiem. Pēc viņu domām, Lietuva pārņem no ES valstīm idejas, kas, saskaņā ar pētījumiem, nav nesušas labumu.

Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās asociācijas direktors Arnass Neverauskis ministrijas jauno piedāvājumu salīdzināja ar to, kā iepriekš Lietuvas valdība gribēja ieviest vienotu iepakojumu visām cigaretēm.

"Pētījums liecina, ka Austrālijā pēc vienota tabakas izstrādājumu iepakojuma ieviešanas, nelegālās tabakas tirgus pieaudzis par 30%. Ja attiecināsim Austrālijas pieredzi uz Lietuvu, un vismaz par vienu procentu palielināsies kontrabandas līmenis, tas izmaksās budžetam aptuveni 3 miljonus eiro," — paskaidroja Neverausks.

Policijas pārstāvji pieļāva, ka būs grūti kontrolēt tādus noziegumus, kā smēķēšana uz balkoniem. Turklāt tiesībsargājošo iestāžu darbinieki paskaidroja, ka policijai ir prioritārie izsaukumi, incidenti, kuru rezultātā pastāv nopietns apdraudējums cilvēka dzīvībai un veselībai.

Kafejnīcu īpašnieki pastāstīja, ka viņu pieredze liecina: klienti pārsvarā neievēro zonas smēķētājiem un nesmēķētājiem.

Smēķēšana - Sputnik Latvija
Smēķētāju maciņus Latvijā noplicinās jauna akcīze

Restorāna menedžere Indra Markulīte pastāstīja, ka viņi mēģinājuši restorānā izveidot nesmēķētāju zonu ģimenes nodaļā, bet launge zonu atstāt smēķētājiem. Taču pārvaldnieki ieraudzīja, ka vecāki sēž kopā ar bērniem un smēķē, un vienkārši atļāva smēķēt restorānā.

Seimas Veselīga dzīves veida komisija atbalstīja Veselības aprūpes ministrijas iniciatīvu. Komisijas locekļi norādīja, ka smēķētāji vienmēr apgalvo: tamlīdzīgi likumi pārkāpj viņu tiesības, taču nedomā par to, ka kaimiņi un kafejnīcas apmeklētāji nevēlas ieelpot nikotīna dūmus.

Ministrija plāno, ka Tabakas un tabakas izstrādājumu kontroles likuma grozījumiem, kas aizliedz smēķēšanu kafejnīcās un balkonos, varētu stāties spēkā 2020. gada novembrī.     

Ziņu lente
0