Eksperts: Igaunijā nokritusī raķete ir bīstama

© Public DomainРакета класса "воздух—воздух" средней дальности AIM-120 AMRAAM
Ракета класса воздух—воздух средней дальности AIM-120 AMRAAM - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas armijas rezerves pulkvedis, organizācijas "Krievijas oficieri" prezidija loceklis Andrejs Golovatjuks komentēja neveiksmīgos "gaiss-gaiss" tipa kaujas raķetes meklējumus, ko spāņu iznīcinātājs nejauši palaidis Igaunijas gaisa telpā.

RĪGA, 20. augusts – Sputnik. Krievijas armijas rezerves pulkvedis, organizācijas "Krievijas oficieri" prezidija loceklis Andrejs Golovatjuks komentārā radio Sputnik pastāstīja savu viedokli jautājumā par Igaunijā pazudušo kaujas raķeti, ko spāņu iznīcinātājs nejauši palaidis Igaunijas gaisa telpā, vēsta Sputnik Igaunija.

Pēc viņa domām, incidents ar pazudušo raķeti liecina, ka NATO pilotu sagatavotības līmenis ir pārāk zems. Vēl vairāk, pēc Golovatjuka domām, "tas vēlreiz pierāda, ka NATO klātbūtne Baltijas valstīs ir tikai politisks solis", un nekāda militārā spēka tam nav.

Iznīcinātājs Eurofighter Typhoon - Sputnik Latvija
Karavīri nav atraduši Igaunijā nokritušo raķeti

Rezerves pulkvedis atzīmēja, ka uz zemes nokritušais nāvējošais lādiņš nopietni apdraud cilvēkus, kuri to reiz nejauši atradīs.

"Mums ļoti labi zināms, kā sprāgst lādiņi, kuri gulējuši zemē vairāk nekā 70 gadus… Nesen Kurskas apgabalā gāja bojā divi pilsoņi, kuri centās izjaukt Lielā Tēvijas kara laiku granātu… Tāpēc, protams, tā (raķete – red.) ir bīstama. Pirmkārt, nav zināms, vai tā izlietojusi visu degvielu. Un tā, vienalga, vai tā būtu šķidrā vai cietā, rada nopietnus draudus no ķīmiskā sastāva viedokļa. Nav saprotams arī šīs raķetes pildījums. Ja tā bija lietošanai gatava kaujas raķete, nav zināms, vai tai ir ieslēgts detonators un kad tas iedarbosies. Iespējams, tas notiks laikapstākļu dēļ. Šeit neko nevar izslēgt," – paskaidroja pulkvedis.

7. augustā Igaunijas dienvidu daļā iznīcinātājs Eurofighter Typhoon nejauši palaida "gaiss-gaiss" tipa raķeti AMRAAM. Domājams, tā nolidojusi aptuveni 80 kilometrus un nokritusi purvainā mežā Endla rezervāta rajonā. Pie tam vietu, kur tā nokritusi, karavīriem atrast nav izdevies, tāpat kā konstatēt raķetes fragmentus. Meklējumu operācija tika pārtraukta piektdien, 17. augustā.

Bruņotie spēki atkārtoti brīdināja vietējos iedzīvotājus par to, ka, atrodot lādiņu vai tā elementus, nekavējoties jāizsauc glābēji un policija.

Komentāros žurnālistiem Igaunijas GKS komandieris Rijvo Valde paziņoja, ka "visi racionālie varianti ir izslēgti". Pie tam viņš apliecināja, ka, parādoties jaunai informācijai, raķetes meklējumi tikšot atsākti.

AMRAAM — vidēja darbības rādiusa "gaiss-gaiss" klases raķete, kas ražota ASV. Tai ir pašlikvidācijas režīms. Raķete ir 3,7 metrus gara, tās diametrs — 18 centimetri, svars — aptuveni 152 kilogrami.

Ziņu lente
0