Tilti Igaunijā izturēs pat tanku

© Sputnik / Евгений АшихминTilts Narvā
Tilts Narvā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā ir liels skaits nedrošu tiltu, bet būvju stāvoklis Igaunijā ir teicams.

RĪGA, 17. augusts — Sputnik. Igauņi var nebīties par to, ka valstī varētu atkārtoties Dženovas traģēdija — visi tilti valstī ir stipri un izturīgi, uzskata Tallinas Tehniskās universitātes profesors Juhans Idnurms, vēsta Sputnik Igaunija.

Otrdien aptuveni pusdienlaikā Dženovā sabruka divsimt metrus garš autostrādes A10 tilta posms. Konstrukcija sabruka uz noliktavu ēkām un dzelzceļa. Katastrofas brīdī uz tilta atradās vairāk nekā 30 automašīnas. Prefektūras dati liecina, ka negadījumā dzīvības zaudējuši 39 cilvēki.

Vanšu tilts - Sputnik Latvija
Daudzi Latvijas tilti ir gatavi sabrukt līdzīgi Dženovas tiltam

Pēc tam vairākas valstis nolēma pārbaudīt tiltu stāvokli pašu mājās. Izrādījās, ka Latvijā iemeslu raizēm ir pietiekami — 40% tiltu valstī ir nonākuši sliktā stāvoklī. Toties Latvijā nav augstu konstrukciju, kā arī tiltu, kas būtu uzbūvēti pari ēkām.

Igaunijā visi tilti ir tik labā stāvoklī, ka bez grūtībām izturēs par 60 tonnas smagā armijas tanka svaru. Tamlīdzīgu infrastruktūras objektu pārbaudes notiek divas reizes gadā, turklāt reizi 3-5 gados notiek to apkope.

Pienācīgas apkopes apstākļos tilti var nostāvēt pat gadsimtu, atzīmēja Idnurms. Protams, pie tam nepieciešams novērst nelielus bojājumus, kas veidojušies klimatisko apstākļu rezultātā. Taču tie nenoved pie izturības zuduma un sabrukuma, uzsvēra profesors.    

Ziņu lente
0