Lietuvas aizdomu dēļ Latvija un Igaunija ieinteresējušās par Yandex.Taxi

© Sputnik / Владимир АстапковичАвтомобиль Яндекс.Такси
Автомобиль Яндекс.Такси - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Yandex.Taxi serviss dažus mēnešus mierīgi strādājis Latvijā un Igaunijā, kamēr par viņu nesāka interesēties Lietuvas kiberdrošības speciālisti.

RĪGA, 13. augusts – Sputnik. Līdz Lietuvas kolēģu paziņojumiem, Latvijas un Igaunijas kiberdrošības nozares ekspertus neinteresēja Yandex.Taxi servisa darbība, vēsta Sputnik Lietuva.

Pēc tam, kad jūlija beigās Krievijas serviss Yandex.Taxi uzsāka darbu Viļņā, Lietuvas Aizsardzības ministrijas Nacionālais kiberdrošības centrs (NKC) veica pētījumu un izdarīja secinājumu, ka mobila aplikācija nav droša un ieteica nelejupielādēt to republikas iedzīvotājiem, it sevišķi ierēdņiem un ar militāro jomu saistītiem valsts iestāžu darbiniekiem.

Официальный представитель министерства иностранных дел РФ Мария Захарова - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM: Lietuvā sākusies īsta vajāšana par atšķirīgu viedokli

"Par izmeklēšanas pamatojumu varēja kļūt informācija, ka cilvēkam nav ne jausmas par to, ka aplikācija pastāvīgi darbojas fona režīmā, kas nozīmē, ka tā pieslēdzas pie noteiktiem serveriem un sūta datus. Protams, cilvēki par to nezina. Mēs izskatām to kā iespējamu pārkāpumu," — paziņoja Valsts datu aizsardzības inspekcijas direktors Raimonds Andrijauskis.

Mobilā aplikācija Yandex.Taxi ir pietiekami populāra Igaunijā un Latvijā. Rīgā tā sāka darboties martā, savukārt Tallinā – kopš šī gada maija. Un kaut arī rīdzinieki praktiski uzreiz pauda neapmierinātību ar servisa darbu, tas nebija saistīts ar datu drošību, bet gan ar aplikācijas karšu valodu.

Pēc Andrijauska sacītā, igauņu kolēģi nav ziņojuši par kaut kādiem pārkāpumiem aplikācijas darbā. Iepriekš Igaunijas Valsts informācijas sistēmu departamenta Kiberdrošības nodaļas vadītājs Tina Tammers paziņoja, ka republika neiebilst pret Yandex.Taxi darbību, taču uzsvēra, ka viedtālruņu lietotājiem jābūt uzmanīgiem ar saviem datiem.

Arī Latvijā kiberdrošības speciālisti veica servisa mobilās aplikācijas pārbaudi. Saskaņā ar viņu vērtējumu, netika konstatēta funkcionalitāte, kas rupji pārkāptu vai arī izietu ārpus noteikto normu rāmjiem. Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs uzsvēra, ka kompānijas strādā republikā atbilstoši visiem noteikumiem, toties "atsevišķi politikāņi cenšas politizēt biznesu, it sevišķi ja tam ir Krievijas izcelsme".

Ziņu lente
0