Lietuva kļuvusi par ES līderi pēc iedzīvotāju skaita samazināšanās

CC0 / Photo by Suganth on Unsplash / Пассажир в аэропорту
Пассажир в аэропорту - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Saskaņā ar Eiropas Statistikas aģentūras vērtējumu, kaimiņos esošā Latvija kļuvusi trešo pēc iedzīvotāju skaita samazināšanās, savukārt Igaunijā, tieši pretēji, reģistrēts iedzīvotāju skaita pieaugums.

RĪGA, 12. jūlijs – Sputnik. Pērn Lietuvā iedzīvotāju skaits samazinājies par 13,8%, kas kļuvis par augstāko rādītāju Eiropas Savienībā, vēsta Sputnik Lietuva, pamatojoties uz Eurostat pētījuma datiem.

Iedzīvotāju skaita izmaiņas aprēķina pēc diviem komponentiem: dabiskām izmaiņām un migrācijas. Dabiskās izmaiņas ir starpība starp dzimstību un mirstību. 2017. gada laikā mirstība ES bijusi augstāka par dzimstību.

Pēc Eurostat aprēķiniem pērn vislielākais iedzīvotāju skaita samazinājums, rēķinot uz tūkstoti cilvēku, tika atzīmēts Lietuvā. Salīdzinājumam, kaimiņu Latvijā iedzīvotāju skaita samazināšanās sastādījusi 8,1%, kas ir trešais lielākais rādītājs ES. Igaunijā iedzīvotāju skaits, tieši pretēji, pieaudzis par 2,7%.

Stadions. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Quartz: Austrumeiropas valstis izmirst visstraujāk pasaulē

Vislielākais iedzīvotāju pieaugums reģistrēts Maltā, Luksemburgā, Zviedrijā, Īrijā un Kiprā. Tas ir saistīts ar to, ka tieši uz šim ES valstīm imigrē visbiežāk.

Sākot ar 1990. gadu, Lietuvas iedzīvotāju skaits samazinājies par 20%. Šobrīd strauja valsts iedzīvotāju skaita samazināšanās ir viena no galvenajām republikas problēmām. 1991. gadā Lietuvā dzīvoja vairāk nekā 3,5 miljoni cilvēku. Ceturtdaļgadsimta laikā šis rādītājs samazinājies gandrīz par 25%.

Šodien Lietuvā oficiāli dzīvo mazliet vairāk nekā 2,8 miljoni iedzīvotāju, savukārt dažas statistikas aģentūras apgalvo, ka pat mazāk.

Lietuva ir arī ES valstu līderu vidū pēc emigrējošo pilsoņu skaita, kaut gan ilgu laiku emigrācija vispār netika atzīta Lietuvas varas iestādēs par nopietnu problēmu.

Pēdējo divu gadu laikā emigrācijas līmenis Lietuvā pieaudzis vairāk nekā 1,5 reizes. Ja 2015. gadā valsti pameta ap 30 tūkstošiem cilvēku, tad 2017. gadā – 50 tūkstoši. Neglābj arī iebraucošie migranti, kuru skaits kopš 2017. gada samazinās.

Saskaņā ar ekspertu vērtējumiem atsevišķas reformas, kuras varas iestādes ir veikušas vai arī plāno īstenot, veicina iedzīvotāju aizbraukšanu.

Ziņu lente
0