Pirtis un senlaicīgas receptes: kādi pārsteigumi gaidāmi Viduslaiku dienās Tallinā

© Sputnik / Вадим АнцуповДни Средневековья в Таллинне. Рыцари.
Дни Средневековья в Таллинне. Рыцари. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ikgadējās viduslaiku dienas, kas Tallinā aizritēs no 5. līdz 8. jūlijam, piedāvā vietējiem iedzīvotājiem un galvaspilsētas viesiem iespēju apciemot Hanzas laikus un piedalīties visdažādākajos pasākumos.

RĪGA, 2. jūlijs — Sputnik. Līdz ar pirmajām siltajām dienām Tallinā viens pēc otra notiek plaši svētku pasākumi, kuru kolorīts valdzina gan vietējos, gan tūristus. Vispirms aizritēja Tallinas diena, pēc tam – Vecpilsētas dienas, bet tagad Tallina aicina visus atstāt aiz muguras mūsdienu ikdienu un apmeklēt Viduslaiku dienas – ienirt to laiku atmosfērā, kad neviens vēl ne dzirdējis nebija par elektrību.

© Sputnik / Вадим АнцуповViduslaiku dienas Tallinā
Дни Средневековья в Таллинне. - Sputnik Latvija
Viduslaiku dienas Tallinā

Dažādās Vecpilsētas vietās notiks tradicionālie tematiskie pasākumi, ekskursijas un koncerti, Rātslaukumā gaidāms liels gadatirgus. Viens no spilgtākajiem notikumiem būs īsts bruņinieku turnīrs Harju kalnā 7. jūlijā. Savu prasmi zobencīņā demonstrēs gan vīrieši, gan sievietes. Divcīņas notiks divās kategorijās: turnīri saskaņā ar vikingu ēras kauju noteikumiem un pilnvērtīgas bruņinieku kaujas.

Līdzās Nigulistes baznīcai četras dienas atradīsies viduslaiku ciems. Te meistari interesentiem rādīs izšūšanas, virvju vīšanas, dažādu rotājumu radīšanas mākslu un parādīs, kā ātri aizlāpīt apģērbu.

© Sputnik / Вадим АнцуповViduslaiku dienas Tallinā
Дни Средневековья в Старом Таллинне. Город мастеров. - Sputnik Latvija
Viduslaiku dienas Tallinā

Programmā – papilnam patīkamu pārsteigumu

Šogad Viduslaiku dienu oficiālais partneris – Tallinas Pilsētas muzejs. Muzeja filiāles koordinatore Jūlija Voinova pastāstīja Sputnik Igaunija, kādu programmu svētku viesiem sagatavojuši organizatori.

"Pirmo reizi organizējam pasākumu, kurā iespējams vienlaikus apmeklēt vairākas filiāles. Festivāla ietvaros stāstīsim par dažādiem dzīves aspektiem un mākslu Vidulaikos," – pastāstīja Voinova. Viņa atzīmēja, ka tagad apmeklētājiem atklāti ne tikai Kikindekoka un Jaunavu torņi, bet arī Zirgu staļļa tornis un daļa vārtu torņa Luhike Jalgas ielā – 5. jūlijā tiks organizēta ekskursija. 6. jūlijs veltīts pirtīm. Kikindekoka tornī jau sākusi darbu izstāde, kas veltīta pilsētas ūdens apgādei no viduslaikiem līdz mūsdienām. Gids pastāstīs par pirts kultūru viduslaikos un aspektiem, kas dažiem zināmi vēl šobaltdien.

Uguņu un mūzikas jūra Tallinā: festivāls Gaisma ienāk Kadriorgā - Sputnik Latvija
Video
Uguņu un mūzikas jūra Tallinā: festivāls "Gaisma ienāk Kadriorgā"

7. jūlija programma saistīta ar viduslaiku svētku galdu. "Mums būs organizētas pusdienas viduslaiku stilā Jaunavu tornī. Pavāri izstrādājuši īpašu ēdienkarti uz senlaicīgu recepšu pamata. Taču es iesaku pieteikties jau iepriekš, lai visiem pietiktu ēdienu," – paskaidroja koordinatore.

Viduslaiku dienu programma noslēgsies 8. jūlijā ar igauņu mākslinieces un restauratores Oļesjas Kačanovskas izstādes "Pirms atmodas" atklāšanu. Uz šo projektu autoru iedvesmoja altāra "Svētā ģimene" konservācija no Nigulistes baznīcas-muzeja. Voinova piebilda, ka par tamlīdzīgiem pasākumiem visvairāk interesējas vidēja un vecāka gadagājuma cilvēki. Viņa cer, ka šoreiz iesaistīties arī jaunieši, jo piedāvātā tēma varētu ieinteresēt visus.

Viduslaiku dienu programma pilnā apjomā publicēta pasākuma vietnē.

Ziņu lente
0