Mediji: no kā baidās Baltijas valstis?

© Sputnik / Oksana DzadanaTransformatoru apakšstacijas un elektropārvades līnija AES teritorijā
Transformatoru apakšstacijas un elektropārvades līnija AES teritorijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltijas valstis raizējas par atkarību no vienota Krievijas dzelzceļa, naftas un gāzesvadiem, kā arī no energosistēmas BRELL.

RĪGA, 10. jūnijs – Sputnik. Baltijas valstis uztraucas, ka Krievija pārstās piegādāt tām elektrību, vēsta RIA Novosti ar atsauci uz Helsingin Sanomat.

Tiek atzīmēts, ka Baltijas valstis uztraucas par piederību pie vienota Krievijas dzelzceļa, naftas un gāzesvadiem, kā arī pie energosistēmas BRELL, kas savieno Baltkrieviju, Krieviju, Igauniju, Latviju un Lietuvu. Vecās padomju sistēmas tiek izmantotas joprojām, neskatoties uz to, ka Tallina, Rīga un Viļņa pirms gandrīz 15 gadiem iestājās Eiropas Savienībā.

Трансформаторы электроподстанции - Sputnik Latvija
Latvija var atteikties no lēmuma izstāties no BRELL

Izdevums vēsta, ka Baltijai varētu draudēt elektrības atslēgšana no Krievijas puses, ja Maskava izies no BRELL 2020. gg., kad Kaļiņingrada kļūs enerģētiski neatkarīga. Līdz ar to, Igaunija, Latvija un Lietuva grasās atslēgties no BRELL līdz 2025. gadam un pievienoties Eiropas sistēmai, kas iet caur Poliju.

Avīzes aptaujātie eksperti nosauca Baltijas valstu plānus par "politisku projektu" un apšaubīja tā rezultativitāti.

"Nodokļu maksātāju izdevumi palielināsies, savukārt enerģētiskā drošība paliks iepriekšējā līmenī," — pastāstīja izdevuma sarunas biedrs.

Baltijas valstis paziņoja par plāniem izstāties no BRELL jau 2017. gada oktobrī. Marta beigās Lietuvas prezidente Daļa Gribauskaite, Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass, Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis un Polijas valdības vadītājs Mateušs Moraveckis tikās ar Eiropas Komisijas priekšsēdētāju Žanu Klodu Junkeru un panāca savstarpēju paziņojumu, kas paredz Baltijas elektrotīklu sinhronizāciju caur Poliju līdz 2025. gadam.

Ziņu lente
0