Igaunijas ostā arestēts prāmis "Peterburg" no Krievijas

© Фото ООО «ТРАНС-ЭКСИМ»Грузовой пассажирский паром "Петербург"
Грузовой пассажирский паром Петербург - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Elektroenerģijas padeves atslēgšanas gadījumā komanda nokļūs kritiskā stāvoklī – bez naudas, sakariem un pārtikas, paziņoja prāmja kapteinis.

RĪGA, 9. jūnijs — Sputnik. Krievijas uzņēmumam "Bleksija Ferri i Investiciji" piederošais kuģis "Peterburg" arestēts Paljasāres ostā Igaunijā, kurp tas ieradies remontdarbu veikšanai, vēsta Sputnik Igaunija. Kuģis aizturēts par parādiem Latvijas uzņēmumiem.

Kuģa kapteinis Nikolajs Šaškovs pastāstīja, ka kompānija plānojusi kuģi remontēt, taču darbi nav sākti, un kuģis arestēts par parādiem, kuri radušies aizvadītajā gadā, kad kuģis stāvējis Rīgā.

Parāds sastāda 350 tūkstošus eiro. Jāpiebilst, ka uzņēmums ir parādā aptuveni 2 miljonus rubļu kuģa ekipāžai, ko veido 12 cilvēki. Iespējams, parāda summa nav galīga – tai pievienosies Igaunijas ostas prasības, turklāt algas parāds (jūrnieki nav saņēmuši algu vairākus mēnešus) pastāvīgi pieaug.

Kapteinis: gatavosim uz ugunskura

Видеообращение двух освобожденных членов экипажа судна Норд, задержанного на Украине - Sputnik Latvija
Ukrainā aizturētā Krimas kuģa "Nord" ekipāžas locekļi: mūs atbrīvojuši no gūsta

Sakarā ar parādu prāmis tika atslēgts no elektroenerģijas padeves. Zināmu laiku ekipāža izmantoja kuģa degvielu, un palika uz pāris dienām bez elektrības, kad tā izbeidzās. Datori un skeneri nedarbojās, ūdeni vārīja ostas caurlaides punktā, kura darbinieki izprata jūrnieku smago situāciju.

Patlaban elektrības padeve atjaunota, jo īpašnieks daļu parāda nomaksājis. Taču, ja situācija atkārtosies, produkti saldējamās kamerās sabojāsies, sanitārā sistēma atslēgsies, un sakari saglabāsies tik ilgi, kamēr pietiks lādiņa mobilo tālruņu akumulatoros.

Tādā gadījumā gatavosim uz ugunskura, mums ir konservi, un dienām trim mums pietiks," – kapteinis ir gatavs ļaunākajam scenārijam.

Ekipāža var pamest ostas teritoriju, taču labuma no tā maz – naudas jūrniekiem nav. Plānots, ka 15. jūnijā to nomainīs cita ekipāža, kas, domājams, ieradīsies minimālā sastāvā.

Kuģa īpašnieks atteicās komentēt situāciju un informēt par saviem plāniem – pēc viņu domām, jautājumi jāuzdod Igaunijas tiesu izpildes iestādēm.

Komanda lūdza vēstniecības palīdzību

Zvejas kuģis - Sputnik Latvija
Latvija iesūdzēs tiesā Eiropas Komisiju Norvēģijas aizturētā kuģa dēļ

Ekipāža vērsās Krievijas vēstniecībā Igaunijā ar lūgumu palīdzēt atrisināt situāciju.

"Patlaban kļuvis zināms, ka mūsu prāmis arestēts jau 26. aprīlī, tas ir, pirms pusotra mēneša. To uzzinājuši, sazinājāmies ar prāmja kapteini, aprunājāmies, noskaidrojām notikušā iemeslus, informējām par to Maskavu," – pastāstīja Krievijas vēstnieks Igaunijā Aleksandrs Petrovs.

Viņš atzīmēja, ka kuģa īpašniekiem nekavējoties jādzēš savas parādsaistības, taču uzsvēra, ka nepieciešamības gadījumā vēstniecība palīdzēs atrisināt problēmas.

Prāmis "Peterburg" būvēts Vācijā 1986. gadā. 2010. gadā tas sāka kursēt līnijā Baltijska-Ustjluga. Tā īpašnieks ir holdinga Krievijas dzelzceļi kuģniecības kompānija, īsteno starptautiskos kravu pārvadājumus Baltijas un Melnās jūras baseinā.

Ziņu lente
0