Psihologs: Hitlers hisptera veidā maina izpratni par vēsturi jauniešu vidū

© Sputnik / Вадим АнцуповКнига "Хипстер Гитлер"
Книга Хипстер Гитлер - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Psihologs Dmitrijs Ļistopads pastāstīja, ka miljoniem cilvēku slepkava Ādolfs Hitlers, atainots komiski un amizanti, var ietekmēt nenobriedušus prātus, un rezultātā jaunieši sāks citādi skatīties uz vēsturiskiem faktiem un personībām.

RĪGA, 8. jūnijs — Sputnik. Psihologs uzskata, ka mūsdienu pasaulē bieži vien tiek sētas šaubas par dažādiem faktiem, pret kuriem viedoklis bija viennozīmīgs, — lai būtu iespējams arī tālāk destabilizēt situāciju, vēsta Sputnik Igaunija

"Šķiet, kāpēc gan neparunāt par Hitleru ar jokiem, kāpēc nepasmieties? Taču pēc tam jau var pasmieties par Staļinu un pielīdzināt abus šos personāžus – noteikti spēki to labprāt vēlētos. Un tad jau var viegli un rotaļīgi, pārvērtēt daudzus viedokļus par vēsturi," – teica Dmitrijs Ļistopads.

Deniels Redklifs, Harija Potera lomas tēlotājs - Sputnik Latvija
Hitlera "Mein Kampf" vēl joprojām ļoti interesē lasītājus Latvijā

Hitlera karikatūras, paskaidroja psihologs, tika zīmētas arī agrāk, piemēram, Otrā pasaules kara gados, taču tā bija satīra, un uzdevums bija citāds. "Tas palīdzēja. Skaidrs: ja mēs kādu ļaunu spēku attēlojam karikatūrā, tas vairs nav tik briesmīgs. Taču jautājums ir par to, kāpēc attēlot? Piemēram, kāpēc cilvēki, kuri attēloja Ādolfu Hitleru hipstera izskatā, nepasmējās par saviem vecākiem – kādi viņi ir stulbeņi, jo nenēsā bārdas, nefotografē ēdamo un nesēž sociālajos tīklos? Nesen tika uzņemta arī satīriska filma par Staļinu. Kāpēc gan nepasmieties par Jūliju Cēzaru vai karali Arturu. Vienmēr taču var atrast citas figūras," – piezīmēja Ļistopads. Pēc viņa domām, tādas grāmatas parādīšanās nav nejaušība, lai arī iespējams nav nekādas speciālas laboratorijas vai direktīvu "no augšas". Taču vērojamas tendences sabiedrībā. Psihologs uzskata, ka pasaulē valda nevis cilvēki, bet idejas. Un laiku pa laikam atrodas kāds, kurš sāk tās īstenot.

"Patlaban pastāv ideja pielīdzināt, vēlāk arī apmainīt vietām, – it kā bija divi ļaundari, kuri vainīgi notikušajā, viņi bija ļaunuma sakne. Liela daļa slāvu ir pārliecināti: labais uzvarēja ļauno, taču tagad bieži uzskata, ka viens ļaunums (nacistiskās Vācijas koalīcija) cīnījusies ar ļaunumu (PSRS), bet uzvarējis esot trešais spēks, kas patlaban dominē," – piebilda Ļistopads. Ja tam noticēt, var konstruēt vēsturi un nākotni – apspriest, kam un uz ko ir tiesības, kam – ne, kurš var diktēt noteikumus pasaulei, kurš – ne.

Mērķauditorija – jaunieši

Daudzus nobriedušus cilvēkus tamlīdzīga grāmata var tikai kaitināt vai pat atstāt vienaldzīgus. "Minēšu piemēru: ja cilvēks neliekuļoti tic Dievam, kaut kādu idiotu mēģinājumi pasmieties par viņu ir veltīgi. Taču šim nolūkam vajadzīgs stiprs gars, stabila psihe, galu galā, arī ticība," – teica Ļistopads. Viņš uzskata, ka galvenā mērķauditorija, kam paredzētas šādas grāmatas, ir jaunieši. Nav taču jēgas dusmot cienījama vecuma cilvēkus, viņi vairs nenosaka nākotni, nav tik aktīvi un bauda savas dzīves augļus. Taču par jauniešiem var pacīnīties.

Восковая фигура Гитлера в индонезийском музее De Arca - Sputnik Latvija
Indonēzijā izcēlies skandāls Hitlera statujas dēļ

Iepriekš vēstīts, ka jūnija sākumā Igaunijas lielāko grāmatnīcu plauktos parādījās komikss "Hipsters Hitlers". Tas ir nedaudz mainīts amerikāņu mākslinieku Džeimsa Karra un Arhanas Kumaras oriģināla "Hipster Hitler" izdevums, pārtulkots igauņu valodā. "Jautro" komiksu par Ādolfu Hitleru, kurš atainots kā simpātisks jauns cilvēks "hipsteriskās" brillēs un apģērbā, Igaunijā laidusi klajā izdevniecība Kunst ("Māksla").

Komiksā jautri aprakstīts ne tikai "hipsters" Hitlers, bet arī SS reihsfīrers Heinrihs Himlers, propagandas ministrs Jozefs Gebelss, Luftwaffe komandieris Hermanis Gērings un citi Trešā reiha vadoņi, kuru darbības viennozīmīgi novērtēja starptautiskais tribunāls Nirnbergā.

Ziņu lente
0