Pabriks paredz Igaunijas valdības krišanu alus cenu dēļ

CC0 / pexels / Alus
Alus - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Alus cenas Igaunijā nepatīkami pārsteigušas Eiroparlamenta deputātu Arti Pabriku, un viņš novēla veiksmi Latvijas alkohola pārdevējiem, kuri tirgo pie Igaunijas robežas.

RĪGA, 4. jūnijs — Sputnik. Eiroparlamenta deputāts no Latvijas Artis Pabriks nolēma, ka alus Igaunijā esot pārāk dārgs, un tādēļ Igaunijas valdība ilgi neizvilkšot. Par to eirodeputāts paziņoja savā Twitter.

"Šī igauņu valdība ilgi neturēsies — alus cena 0,5 L 8.45 eiro. Lai veicas latviešu pierobežas tirgotājiem," paziņoja Pabriks.

​Strauja alkohola akcīžu palielināšana Igaunijā pēdējo gadu laikā veicinājusi pierobežas tirdzniecības aktivizēšanos. Cena uz vienādiem alkoholiskiem dzērieniem Igaunijā un Latvijā, kur akcīze alum ir trīs reizes zemāka, var būtiski atšķirties, tādēļ daudzi Igaunijas iedzīvotāji sākuši arvien biežāk pirkt alkoholu Latvijā, kas rada lielus zaudējumu mazajiem igauņu veikaliem.

Alus festivāls Rīgā - Sputnik Latvija
Foto
Alus festivāls Rīgā: "LATVIABEERFEST 2018" sagādāja milzum daudz prieka

Jubilejas, Igaunijas simtajā dzimšanas dienā, 2018. gada 24. februārī, igauņi pat organizēja izbrauciena akciju, kura aicināja nodemonstrēt Igaunijas valdībai valsts iedzīvotāju attieksmi pret esošo akcīžu politiku.

Vērts atzīmēt, ka pierobežas Valkas pilsētā Latvijā Alko 1000 veikalu tīkla pircēju absolūto vairākumu sastāda Igaunijas iedzīvotāji, turklāt reizi nedēļā no Tallinas ostas uz Alko 1000 veikaliem Valkā un Ainažos kursē tiešais autobusa reiss.

Tādēļ Latvijas alkohola tirgotāji līksmi berzē rokas, uzņemot neattaisnoti dārgo igauņu alkohola veikalu klientus. Rezultātā Igaunija gūst daudzu miljonu zaudējumus, kamēr tās iedzīvotāji turpina papildināt Latvijas budžetu. Piemēram, 2017. gadā Latvijas budžets saņēma papildus peļņu 40 miljonu eiro apmērā — tas vien no pierobežas tirdzniecības.

Tiesa tas nav traucējis Latvijas varas iestādēm, sākot ar 2018. gadu, pacelt alkohola akcīzes valstī. Kopš šī gada 1. janvāra akcīze vīnam Latvijā palielinājusies par 18% — no 79 līdz 92 eiro par 100 litriem, alum — par 24%, no 4,5 līdz 5,6 eiro par katru absolūtā spirta apjomīgo procentu. Akcīze stipro dzērienu izstrādājumiem, kuru apirta apjomīgais procents sastāda no 15 līdz 22, paaugstinājusies par 15% — no 130 līdz 150 eiro par 100 litriem, pārējiem alkoholiskajiem dzērieniem — par 15%, no 1 450 līdz 1 670 eiro par absolūtā spirta procentu.

Iepirkumu ratiņi lielveikalā - Sputnik Latvija
Lietuvas veikalos aug vairāku produktu cenas

Un tas neskatoties uz to, ka vidēji akcīze un pievienotās vērtības nodoklis alkoholam Latvijā šobrīd sastāda kopumā vairāk nekā 70%, dažkārt pat ap 90% no dzēriena cenas veikalā.

Saskaņā ar socioloģiskās kompānijas Kantar Emor 2017. gadā veiktā pētījuma datiem, tobrīd alkoholu Latvijā pirka, vispirms, vidējā vecuma vīrieši ar ienākumu līmeni augstāku par vidējo, Igaunijas dienvidu un Tartu reģiona iedzīvotāji.    

Ziņu lente
0