Lietuvā pieaudzis migrantu skaits

© Sputnik / Viktor Tolochko / Pāriet pie mediju bankasKravas automašīna
Kravas automašīna - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sociālās apdrošināšanas fonds informē, ka migranti no Ukrainas, Baltkrievijas un Moldovas visbiežāk iekārtojas darbā par šoferiem tālbraucējiem.

RĪGA, 29. maijs — Sputnik. Lietuvā pusgada laikā migrant skaits no Austrumeiropas pieaudzis par 75%, līdz 14 tūkstošiem cilvēku, pastāstīja Sociālās apdrošināšanas fonda Sodra galvenā padomniece Julita Varnauskene intervijā LRT, informē Sputnik Lietuva.

Sodra rīcībā nav konkrētu datu par to, no kādām valstīm ierodas migranti, taču ziņo, ka no 14 tūkstošiem atbraucēju gandrīz 11 tūkstoši iekārtojušies darbā par kravas automašīnu vadītājiem vai tālbraucējiem. Viņu starpā lielākais ir migrantu skaits no Ukrainas, Baltkrievijas un Moldovas.

Portfelis - Sputnik Latvija
Latvijas jaunieši vēlas saņemt 1600 eiro – visvairāk Austrumeiropā

Tāpat atbraucēji strādā par metinātājiem, taksometru vadītājiem, pavāriem, montāžniekiem, apmetējiem, šuvējiem un elektriķiem, stāsta LRT.

"Visu profesiju starpā izceļas metāla konstrukciju montāžnieki un pavāri. Lieta tāda, ka alga, ko maksā ārvalstniekiem, vienās un tajās pašās kompānijās ir lielāka nekā Lietuvas iedzīvotājiem. Iespējams, tas saistīts ar atšķirīgu kvalifikāciju, kā arī, iespējams, ar citiem aspektiem, ko mēs savā statistikā neredzam. Piemēram, varbūt ārzemnieki strādā lielāku stundu skaitu vai darba devēji nevar atrast piemērotu darbinieku vietējā tirgū," — paskaidroja padomniece.

Darba devēji Lietuvā par ārzemniekiem maksā Sodra tikpat lielas summas kā par Lietuvas pilsoņiem. Pēc Varnauskenes domām, šādi maksājumi nepasliktina konkurences apstākļus un nenostāda vietējos iedzīvotājus nelabvēlīgā stāvoklī.

Speciāliste informēja, ka dažas valstis noslēgušas vienošanās ar Lietuvu sociālās apdrošināšanas iestāžu starpā un tās paredz noteikumus, ar kādiem, piemēram, tiek izmaksāta pensija mītnes valstī.    

Ziņu lente
0