No 2020. gada Lietuva vairs nebarosies uz Kaļiņingradas tranzīta rēķina

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasВвод в действие нового железнодорожного парома Petersburg
Ввод в действие нового железнодорожного парома Petersburg - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kravu piegāde Kaļiņingradas apgabalā ir atkarīga no attiecībām ar Lietuvu un Poliju: pirmā regulē dzelzceļa pārvadājumu tarifus, ar otro periodiski iedegas strīdi par kravas automašinu tranzīta atļauju apmaiņu.

RĪGA, 23. maijs — Sputnik. Krievija konsekventi strādā ar mērķi nodrošināt savu kravu pārkraušanu pašmāju ostās. Līdz 2020. gadam Lietuva zaudēs daļu ieņēmumu no Krievijas kravu tranzīta pa Baltijas republikas dzelzceļu – līdz novembrim plānots uzbūvēt jaunu automašīnu un dzelzceļa prāmi līnijai Ustjluga-Baltijska, vēsta Praim.

"Kuģis paredzēts Krievijas standarta (sliežu ceļa platums – 1520 milimetri) dzelzceļa sastāvu un Ro-Ro kravu pārvadāšanai, ieskaitot bīstamās kravas, līdz 30 refrižeratora konteinerus," – teikts dokumentācijā valsts iepirkumu portālā. Kuģi plānots piegādāt 2020. gada 15. novembrī. Galvenais ekspluatācijas rajons – Baltijas jūra prāmju pārceltuves Ustjluga-Baltijska līnijā, norādīts materiālos.

Konteinera pārkraušana - Sputnik Latvija
Maskava devusi priekšroku Helsinkiem un Kaļiņingradai, nevis Rīgai un Ventspilij

Apakšuzņēmēju plānots izvēlēties jūnija sākumā atbilstoši kotācijas atklātā pieprasījuma rezultātiem.

Kravas pa dzelzceļu no Kaļiņingradas apgabala uz pārējo Krievijas teritoriju tiek pārvadātas cauri Lietuvas un Baltkrievijas teritorijai. Tranzītvalstu tarifu politikas rezultātā transportēšana vietējām kompānijām izmaksā dārgāk (vidēji – par 30 tūkstošiem rubļu par vagonu) nekā valsts iekšienē.

Prāmju pārceltuve Ustjluga-Baltijska nodrošina kravu piegādes Kaļiņingradas apgabalā no Krievijas un atpakaļ, neizmantojot trešo valstu teritorijas.

Kravas un pasažieru automašīnu un dzelzceļa prāmju komplekss līnijā Ustjluga-Baltijska strādā no 2006. gada. Patlaban līnijā Ustjluga-Baltijska kursē divi prāmji: "Baltijsk" un "Ambal", kuri nodrošina kravu pārtraukšanu aptuveni 2 miljonu tonnu apmērā gadā.

Pērnā gada nogalē Krievijas ārlietu ministra vietnieks Vladimirs Titovs intervijā aģentūrai RIA Novosti atzīmēja, ka Krievijas valdība velta īpašu uzmanību uzticamiem transporta sakariem ar Kaļiņingradas apgabalu.

Titovs norādīja, ka caurlaides spējas palielināšanai pieņemts lēmums par triju jaunu prāmju būvi. Tie uzlabos Kaļiņingradas apgabala transporta drošību un mazinās reģiona atkarību no ārvalstu dzelzceļa tarifiem.

Клайпедский морской порт - Sputnik Latvija
Bez Krievijas neizdodas: Lietuva baidās zaudēt tranzītu no Ķīnas

Vēlāk, šī gada aprīlī Krievijas transporta ministra vietnieks Viktors Oļerskis informēja, ka dzelzceļa pārceltuves Ustjluga-Baltijska darbības nodrošināšanai tiks uzbūvēti divi prāmji agrāk plānoto triju vietā. Politiķis paskaidroja, ka vienu prāmi plānots būvēt uz federālā budžeta rēķina, otru – ar ārpusbudžeta līdzekļiem.

Iepriekš Federālā Antimonopola dienesta vadītājs Igors Artemjevs paziņoja, ka tiek apspriests jautājums par dzelzceļa un prāmju kopējās likmes pieņemšanu.

"Kopā ar Transporta ministriju un Krievijas dzelzceļu izvērtējam jautājumu par to, lai šis tarifs būtu zemāks nekā atbilstošais tranzīta tarifs caur Lietuvu, lai, pēc būtības, šīs kravas pārņemtu Krievijas Federācija. Tādu tarifu iespējams noteikts, tas var būt ekonomiski pamatots," – teica Artemjevs aizvadītajā gadā sapulcē, kurā piedalījās arī Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

Ziņu lente
0