Eiropas Komisija uzskata par likumīgu "RTR planeta" retranslācijas aizliegumu Lietuvā

ES karogi
ES karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc EK datiem Lietuvai izdevies pierādīt, ka telekanāls savās programmās ietvaros vairākkārt pārkāpis strīda, kara un etniskā naida kurināšanas aizliegumu

RĪGA, 10. maijs — Sputnik. Eiropas Komisija nolēma, ka telekanāla "RTR planeta" retranslācijas pagaidu pārtraukšana ir likumīga un proporcionāla, raksta Sputnik Lietuva.

Pēc EK datiem, Lietuva ir pierādījusi, ka Krievijas Valsts televīzijas un radioapraides kompānija retranslē telekanālu "RTR Planeta", ko 2012. gadā ar nosaukumu "Rossija RTR" reģistrējusi Zviedru apraides komisija.

Turklāt EK secināja, ka Lietuva tāpat pierādījusi

nopietnu pārkāpumu attiecībā uz strīda, kara un etniskā naida kurināšanas aizliegumu "RTR Planeta" programmās.

"Ņemot vērā pārkāpumu raksturu un citus apstākļus, EK pieņēmusi lēmumu, ka šajā gadījumā telekanāla "RTR planeta" retranslācijas ilgstošāka pārtraukšana uz 12 mēnešiem ir adekvāta pārkāpumiem," — teikts komisijas paziņojumā.

Šī gada februārī Lietuvā tika pieņemts lēmums par Zviedrijā reģistrētā telekanāla "RTR Planeta" translācijas apturēšanu uz vienu gadu. Lietuvas varasiestādes apgalvo, ka telekanāls vairākkārt pārkāpis Audiovizuālo mediju pakalpojumu (AMP) ES direktīvu un Lietuvas likumu par informācijas sniegšanu sabiedrībai. Tāpat tika liegta citu telekanāla versiju — "Rossija RTR" un Rossija RTR translācija Lietuvā.

Телецентр Останкино в Москве - Sputnik Latvija
Tiesa Lietuvā noraidījusi sūdzību par "RTR Planeta" retranslācijas apturēšanu

Baltijas valstu varasiestādes jau vairākkārt kavējušas Krievijas mediju darbu. Piemēram, no Lietuvas tika izraidīta VGTRK korespondenta Pāvela Zarubina uzņemšanas grupa. 2015. gada oktobrī Igaunijas varasiestādes aizturēja robežcaurlaides punktā Koidula VGTRK korespondenta Nikolaja Vasiļjeva uzņemšanas grupu. 2014. gada aprīlī Lietuvas ĀM noraidīja RIA Novosti korespondentes Irinas Pavlovas akreditācijas lūgumu, nepaskaidrojot iemeslus.

Telekanāla "RTR Planeta" darbību Latvijā divreiz apturēja Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome. Nacionālā apvienība ierosina jau šajā Saeimas sasaukumā spert soļus ar mērķi aizsargāt Latvijas informatīvo telpu, valdošās koalīcijas partiju sapulcē vienojoties ar Krievijas telekanālu ierobežošanas plānu Latvijas teritorijā.

Šo ierosinājumu komentēja uzņēmums Lattelecom, kurš informēja: iespējas ierobežot televīzijas apraidi ir ierobežotas, jo Krievijas telekanāli, ko plānots bloķēt, brīvi pieejami internetā.    

Ziņu lente
0