Ļoti svarīgs projekts, kam pietrūkst naudas: kas notiks ar Rail Baltica pēc 2020. gada

© Wikipedia / GFDL / Rail Baltica LietuvaRail Baltica - cовмещённая колея на участке Шяштокай-Моцкава
Rail Baltica - cовмещённая колея на участке Шяштокай-Моцкава - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas Komisija uzskata Rail Baltica par vienu no svarīgākajiem darbiem Eiropas Savienībā, taču neko nepastāstīja par to, kas notiks ar projekta finansēšanu pēc 2020. gada.

RĪGA, 29. aprīlis — Sputnik. Par transporta nozari atbildīgā eirokomisāre Violeta Bulka pastāstīja, ka dzelzceļa maģistrāles projekts ar Eiropas sliežu ceļu platumu – Rail Baltica ir viens no svarīgākajiem no ES viedokļa, paziņoja Mixnews.lv.

Par to, kāda ir ES attieksme pret projektu Rail Baltica, Bulka pastāstīja žurnālistiem pēc TEN-T (Transeiropas transporta tīkla) konferences Ļubļanā. Taču eirokomisāre neko nepastāstīja par projekta finansēšanu.

Viņa norādīja, ka nevar sniegt informāciju jautājumā, vai Rail Baltica saņems ES finansējumu 85% apmērā arī pēc 2020. gada, kad stāsies spēkā jaunais ES budžets vairākiem gadiem.

"Es neko nevaru teikt par konkrētiem projektiem," – paskaidroja Bulka.

2017. gada rudenī Bulka paziņoja, ka jautājums par līdzekļu piešķiršanu dzelzceļa Rail Baltica celtniecībai pēc 2020. gada tiks izlemts pārrunās par ES finanšu plānu nākamajam periodam. Baltijas valstīm eirokomisāre ieteica domāt nevis par to, kas notiks 2020. gadā, bet gan par to, kā pilnā mērā apgūt atvēlētos līdzekļus.

Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Protestējot pret Rail Baltica, zemnieki gatavi gulties uz sliedēm

Šī gada sākumā Bulka ieteica Baltijas valstīm vienoties, ja tās vēlas turpmāk saņemt ES finansējumu.

Eiropas komisāre bija neapmierināta par RB Rail valdes priekšsēdētājas Baibas Rubesas atstādināšanu: Lietuvas un Igaunijas akcionāri izteica viņai neuzticību, taču Latvijas valdība šo lēmumu neatbalstīja.

Latvija, Lietuva un Igaunija bīstas, ka ES varētu samazināt piešķiramo līdzekļu apjomu Brexit, kā arī migrācijas krīzes fonā.

Saskaņā ar ekonomisko analīzi, kas tika prezentēta 24. aprīlī foruma Rail Baltica Global Forum 2017 ietvaros, projekta Rail Baltica īstenošanai nepieciešami 5,8 miljardi eiro. Laikā no 2014. līdz 2020. gadam Brisele solījusi piešķirt finansējumu 1,2 miljardu eiro apmērā.

Ziņu lente
0