Samits Baltija – Francija: Makrons par dvēselēm, Vējonis par drošību

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Francijas prezidents Emanuels Makrons apsprieda ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas vadītājiem Eiropas nākotni un kopā ar viņiem atklāja izstādi par godu Baltijas valstu simtgadei; Raimonds Vējonis atgādināja, ka Eiropas projekta attīstības prioritāte ir drošība.

RĪGA, 10. aprīlis — Sputnik. Baltijas valstis un Francija ir vienisprātis par tiekšanos pēc stipras vienotas Eiropas, uzsvēra šo valstu prezidenti samitā Parīzē.

"Kopā ar Lietuvu, Latviju un Igauniju mēs ļoti vēlamies, lai Eiropa būtu suverena un zinātu, kā sevi pasargāt, kā arī, lai Eiropa būtu mērķtiecīga un zinātu, kā modernizēties," uzsvēra tikšanās laikā Makrons.

​"Baltijas dvēseles, trīs vienotas dvēseles, trīs dvēseles Eiropas sirdī, pie kuras viņas vienmēr ir piederējušas," uzrakstīja Makrons Twitter.

Galvenais ir drošība

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis apstiprināja, ka Latvija un Francija iestājas par vienotu Eiropu un atbalsta tās sabalansēto attīstību ekonomiskajā un sociālajā nozarē.

​Taču, pēc Latvijas prezidenta domām, galvenais uzsvars ir jāliek uz aizsardzības spēju jautājuma, tiek ziņots valsts vadītāja mājas lapas preses paziņojumā.

"Latvijas skatījumā būtiska Eiropas projekta attīstības prioritāte ir drošība," uzsvēra Vējonis.

Viņš uzskata, ka Baltijas valstis un Francija ir stipri NATO sabiedrotie ar kopīgu pastāvošo drošības problēmu apzināšanos un visaptverošu pieeju aizsardzības potenciāla nostiprināšanā.

"Latvija augstu vērtē Francijas ieguldījumu kolektīvās aizsardzības stiprināšanā Baltijas reģionā," atzīmēja Raimonds Vējonis.

Prezidents atgādināja, ka Latvija un Francija kopā piedalās vairākās operācijās Āfrikā un Tuvajos Austrumos, tādējādi atbalstot starptautiskā terorisma apkarošanu.

Nevēlamies būt perifērijā

Kaut arī Latvija neatbalsta federāluma idejas, valstij ir svarīgi būt par aktīvu Eiropas daļu un piedalīties tās nākotnes apspriešanā.

"Mums nav pieņemama atrašanās perifērijā jeb otrajā ātrumā," uzsvēra Latvijas prezidents.

Latvija atbalsta Francijas piedāvājumu par konsultācijām ar ES pilsoņiem.

"Tāpat kā Francijai, mums ir svarīgi, lai Eiropas Savienības lēmumi kalpotu tās iedzīvotājiem, tāpēc atbalstām Francijas priekšlikumu par konsultācijām ar ES pilsoņiem," atzīmēja Vējonis.

Lieliskas attiecības un tiešie maksājumi

Kopā ar prezidentu Parīzē ieradās ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, lai parakstītu politisko deklarāciju par Latvijas un Francijas rīcības plāna īstenošanu 2018.-2020. gadam.

Sarunas laikā ar Francijas Eiropas lietu ministri Natalī Luazo puses piekrita, ka Latvijas un Francijas attiecības ir brīnišķīgas.

Rinkēvičs uzsvēra ES kohēzijas politikas un sabalansētu tiešo maksājumu politikas svarīgumu Latvijas zemniekiem, teikts Latvijas ĀM preses paziņojumā.

​Rinkēvičs uzskata, ka caurskatāmu finansējumu un godīgas vēlēšanu kampaņas sociālajos tīklos ir jāregulē Eiropas mērogā.

"Tagad atpakaļ uz Rīgu pēc veiksmīga un simboliska Francijas un Baltijas valstu samita, paldies visiem, kas strādāja pie tā veiksmīgas norises," uzrakstīja Rinkēvičs Twitter.

​Eiropiskā piederība

Par godu Baltijas valstu simtgadei četri prezidenti kopā atklāja ekspozīciju "Nepieradinātās dvēseles. Simbolisms Baltijas valstu mākslā" Orsē muzejā.

"Izstāde ir spēcīgs vēstījums par mūsu piederību Eiropai. Par to skaidri liecina mūsu izcilās mākslas bagātības. Tas ir patiesi vērienīgs un simbolisks notikums par godu Latvijas un Baltijas valstu simtgadei," pateica Vējonis.

Makrons atzīmēja, ka šogad tiek svinēta Baltijas republiku simtgade un to Eiropas tiekšanās spēks, savukārt kultūra ir šīs vienotības cements.

​Izstāde būs atvērta apmeklētājiem līdz šī gada 15. jūlijam.    

Ziņu lente
0