Lietuvas kodolenerģētikas speciālistu krievvalodīgo pilsētai iemācīs lietuviešu valodu

© Sputnik / Александр ЛиповецVisagina
Visagina - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visaginas iedzīvotājiem palīdzēs sajusties pilnvērtīgiem valsts pilsoņiem un skatīties televīziju lietuviešu valodā.

RĪGA, 2. aprīlis — Sputnik. Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis solīja izveidot bezmaksas lietuviešu valodas kursus krievvalodīgajā enerģētiķu pilsētā Visaginā, vēsta Sputnik Lietuva.

Pēc Skverneļa sacītā, viņš ir gatavs izveidot bezmaksas lietuviešu valodas apmācības programmu, lai Visaginas iedzīvotāji "varētu sajusties kā pilnvērtīgi valsts pilsoņi, zināt, kas notiek valstī, kā arī iegūt ziņas no "galvenajiem informācija kanāliem".

Medicīniskā izmeklēšana - Sputnik Latvija
Latvijas ārstiem Igaunijā noderēs krievu valoda

Lietuvā krievvalodīgo iedzīvotāju procentuāli ir ievērojami mazāk, nekā Latvijā un Igaunijā, taču, neskatoties uz to, valstī ir trīs reģioni, kur ir daudz krievvalodīgo: Viļņa, kuras iedzīvotājus par 12% sastāda krievi un gandrīz 27% krievvalodīgie; netālu no Kaļiņingradas apgabala esošā Klaipēda, kur krievi sastāda 20% iedzīvotāju, savukārt krievvalodīgie — 28%; un Visagina — vienīgā pilsēta Lietuvā, kur krievi sastāda iedzīvotāju vairākumu.

Visaginas, Ignalinas atomstacijas pilsētas-pavadoņa, celtniecība sākās 1975. gadā, tā ir Lietuvas jaunākā pilsēta. Šeit sabraukuši kopā celtnieki un atomenerģijas speciālisti no visas Padomju Savienības. Sākotnēji to nosauca par Sņečkusu, par godu toreizējam Lietuvas kompartijas pirmajam sekretāram, savukārt 1992. gadā pārdēvēja par godu Visaginas ezeram, kura krastā tā tika uzcelta.    

Ziņu lente
0