Igaunijas veselības ministrs brauc uz Valgu mierināt dzemdētājas

© Sputnik / Вадим АнцуповVeselības un darba ministrs Jevgēnijas Osinovskis
Veselības un darba ministrs Jevgēnijas Osinovskis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc protesta akcijas un parlamentā iesniegtās Latvijas Valkas un Igaunijas Valgas iedzīvotāju petīcijas ministrs nolēma uz vietas tikt skaidrībā ar saviem reģionālo dzemdību namu slēgšanas plāniem.

RĪGA, 2. aprīlis — Sputnik. Veselības un darba ministrs Jevgēnijas Osinovskis šodien apmeklēs slimnīcas Pilvā un Valgā un tiksies ar vietējiem iedzīvotājiem, varas iestādēm, Slimnīcas kases un slimnīcu pārstāvjiem, vēsta Sputnik Эстония

Tikšanās laikā tiks runāt par akušieru nodaļu saglabāšanu šajās pilsētās. Ministrs vēlas uzklausīt visu pušu viedokļus un panākt vienošanos sakarā ar dzemdību namu slēgšanas vai saglabāšanas jautājumu.

Медицинские препараты в аптеке - Sputnik Latvija
Eurostat: gandrīz 16% Latvijas iedzīvotāju vērtē savu veselību kā sliktu

"Iespējai dzemdēt savā slimnīcā ir svarīga nozīme ģimenes drošības nodrošināšanā, tādēļ ietaupītie daži desmiti tūkstoši eiro nevar būt pietiekams arguments akušieru nodaļu slēgšanai," atzina Osinovskis.

Igaunijā turpina slēgt reģionālos dzemdību namus. Ja Pilvas gadījumā jau ir noteikts konkrēts slēgšanas datums — 1. oktobris, tad Valga pagaidām paliek zem jautājuma zīmes. Šāda ziņa izraisījusi vietējo iedzīvotāju sašutumu, viņi nepiekrīt Slimnīcas kases plāniem un ir gatavi aizstāvēt iespēju dzemdēt dzimtajā pilsētā.

Gadījumā, ja lēmums netiks pieņemts par labu pilsētniekiem, tad pēc ārstu-akušieru pakalpojumiem sievietēm no Valgas nāksies braukt uz Tartu, un tie ir gandrīz 90 km ceļā. Turklāt cietīs arī dzemdētājas Valgas kaimiņpilsētā Latvijas Valkā, kur savs pilsētas dzemdību nams jau ir slēgts.

Šogad 27. martā Igaunijas parlamenta Rīgikogu  spīkerim Eiki Nestoram tika iesniegta petīcija no 2700 Igaunijas un Latvijas iedzīvotājiem ar protestu pret lēmumu slēgt Valgas slimnīcā dzemdību nodaļu.    

Ziņu lente
0