Gāzesvads Balticconnector savienos Baltijas valstis un Somiju

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasGāzesvads
Gāzesvads - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Igaunijas varas iestādes devušas zaļo gaismu gāzesvada Balticconnector zemūdens daļas celtniecībai, kurš nākotnē apvienos Baltijas valstu un Somijas gāzes tīklus.

RĪGA, 9. marts — Sputnik. Igaunijas valdība izsniegusi atļauju gāzesvada Balticconnector jūras posma celtniecībai, kā arī atbalstījusi valsts kompānijas Elering akciju kapitāla palielināšanu, kura vada šo projektu, par 40 miljoniem eiro, vēsta Sputnik Igaunija.

"Igauniju un Somiju jau savieno divi elektroapgādes kabeļi. Tagad mēs varam izdarīt soli uz priekšu un apvienot Lietuvas, Latvijas un Igaunijas gāzes tirgus ar Somijas tirgu," pateica sakarā ar šo lēmumu ekonomikas un komunikāciju ministre Kadri Simsone.

Gāzesvada izbūve. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igauniju un Somiju gaida līgums ar Krieviju par gāzesvadiem

Kā apgalvo Somsone, gāzesvads Balticconnector ir svarīgs ne vien ekonomisku apsvērumu dēļ, bet arī enerģētiskās drošības nolūkos. Jo vairāk būs enerģijas savienojumu, jo drošākas gāzes piegādes, uzsvēra ministre.

Eirokomisija noslēgusi vienošanos ar Igauniju un Somiju par gāzesvada Balticconnector celtniecību, kurš apvienos abu valstu gāzes tīklus, 2016. gada oktobrī. Tā garums sastādīs 153 kilometrus, no kuriem 77 kilometri ies pa jūras dzelmi. Abās Somijas līča pusēs tāpat tiks uzbūvētas kompresijas stacijas. Gāzesvads ļaus padot starp Igaunijas un Somijas sadalošajiem tīkliem līdz 7,2 miljoniem kubikmetru gāzes diennaktī.

Paziņoto gāzesvada mērķu vidū ir Somijas atkarības samazināšana no Krievijas gāzes, kā arī reģionālā gāzes tirgus attīstība Baltijā. Perspektīvā Baltijas valstīm un Somijai, saskaņā ar Eirokomisijas plānu, ir jāizveido kopīgu gāzes reģionu BEMIP 2, kura būs savienota ar Rietumeiropas gāzes apgādes sistēmām ar gāzesvada starpniecību starp Lietuvu un Poliju (GIPL).

Gāzesvads tiks uzbūvēts līdz 2020. gadam. Projekta vērtība ir 250 miljoni eiro, no kuriem 75% segs Eiropas Savienības līdzekļi.    

Ziņu lente
0